Håll staten utanför sovrummet

Jag brukar återkomma till temat dubbelmoral.
Ledare • Publicerad 15 april 2011

Moral i sig är bra att ha, men bara om moralen handlar om sådant som man bör göra eller låta bli i syfte att inte skada någon annan. Det finns moral som frivilligt delas av grupper, det finns privatmoral, och så har vi moral som upphöjts till lag och som därmed påtvingas medborgarna.

Låt mig klargöra en sak: om min privata moral skulle överföras till lag skulle inte mycket som försiggår i det moderna samhället få passera. Därför är det bra, och helt i enlighet med mina ideologiska ställningstaganden, att inte min privata moral ska avgöra vad du som läsare ska tycka.

Men tillbaka till moralen. Jag har vid återkommande tillfällen skrivit om den svenska sexköpslagstiftningen eftersom den är intressant ur flera perspektiv. När jag gjort så har indignerade feminister rasat och föreslagit att jag borde prostituera mig "om det nu är så bra".

Men det är just det som är saken. Det handlar inte om det är bra eller dåligt att prostituera sig, det handlar om det är min eller en politikers åsikt - i en osedvanligt laddad och privat fråga - som ska avgöra vad en människa, i samförstånd med sin (tillfälliga) partner, ska få göra med sin kropp.

Under rubriken "Prostituerade är brottsoffer" (SvD 9/4) förklarar bland andra Gudrun Schyman att: "Riksdagen bör förtydliga att alla personer som köps i prostitution är offer för sexköpsbrottet. /?/ Att betrakta alla som köps som skadelidande är ett mer sakligt och principiellt erkännande, liksom mer praktiskt genomförbart, än att kräva av varje individ att bevisa skadan från fall till fall."

Artikeln replikeras (12/4) av en prostituerad kvinna som fastslår det uppenbara; den som far illa eller tvingas sälja sex ska få stöd och en rättslig process. Men tillägger hon, "Är det något vi frivilliga eller ofrivilliga sexsäljare, vi som mår bra eller de som mår dåligt är offer för, så är det attityden som prostitutionsmotståndarna vill plantera och förstärka i samhället. Offer är de sexsäljare som blir fråntagna sina barn, som blir vräkta från sin bostad, som får sparken från jobbet eller blir utestängda från sina studier. Sådant händer, trots att det inte är något brott att sälja sexuella tjänster."

Den feministiska frigörelsen har handlat om att spränga vallar. En har rört kvinnans rätt till sin kropp och sexualitet. Den kvinna som har flera tillfälliga sexpartners har i vår kontext lyfts fram som frigjord och stark. En offentlig stening hade drabbat den som hävdat att en sexuellt frigjord kvinna var sådan till följd av en traumatisk bakgrund, könsdiskriminering eller rasism. Men när det kommer till prostitution är ovanstående givetvis självklart.

En kvinna är fri att leva ut sin sexualitet så länge hon gör det i enlighet med samhällets föreställning om moral. Annars är hon ett offer. Det är dags att de som anser att kvinnor är kapabla att handskas med hela lönen och halva makten agera därefter. Det är dags att kasta offerkoftan och respektera att fria kvinnor fattar olika val. För en del är prostitution det valet.

Alice Teodorescu

Alice Teodorescu
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.