Annons

Håll politik borta från forskningen

S-regeringens styrning av forskningsområden är djupt problematisk och urholkar det vetenskapliga fundamentet.
Ledare • Publicerad 28 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
S-regeringen vill göra forskningen till en politisk arena.
S-regeringen vill göra forskningen till en politisk arena.Foto: FREDRIK PERSSON

De senaste två decennierna har den politiska styrningen av forskarvärlden ökat. När Vetenskapsrådet (VR) inrättades av den socialdemokratiska regeringen år 2001 var avsikten att rådet skulle vara såväl politiskt användbart som forskarstyrd. I själva uppgiften ligger således en inskränkning av den fria forskningen. De olika vetenskapliga råd (inom exempelvis de humanistiska, tekniska och medicinska områdena) som fanns före VR var i väsentligt högre grad expertstyrda. VR:s förste generaldirektör Pär Omling såg redan från början hur problematiskt det blev med att politiker skulle ge direktiv till särskilda ämnesområden.

Vilka konsekvenser den utvecklingen fått illustreras i VR:s respons på S-regeringens forskningsproposition år 2019, då VR underströk att den fria forskarinitierade forskningen behöver stärkas samt ansåg det påkallat att lyfta fram det fullständigt självklara: ”När forskare får möjlighet att fritt formulera frågeställningar identifierar de ofta själva relevanta samhällsfrågor ”. Att det ens behöver sägas visar hur långt politiken trängt sig på och in i det fria forskarsamhället.

Annons

Nyligen ledde utbildningsminister Anna Ekström (S) forskarseminarier med forskare inom regeringens prioriterade områden, som klimatomställningen, segregation och brottslighet samt välfärd. Ordningen borde givetvis vara en helt annan: utbildningsministern borde lyssna till fria forskare som leder vetenskapliga seminarium.

”Det är naturligtvis helt upp- och nedvända världen att det inte alltid är en självklarhet att forskaren väljer frågorna.”

De specifika samhällsfrågor S-regeringen anser att forskarvärlden ska lösa är att ”vända på varje sten för att bryta segregationen och kriminaliteten, driva på klimatomställningen och skapa jobb i hela landet samt ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden”. Forskningen ska således sammanflätas med den politiska arenan.

I samband med forskningspropositionen för åren 2021 till 2024 beskrev VR:s nuvarande generaldirektör Sven Stafström att satsningarna handlade om forskning för samhällets utveckling. Det är så politiken ser på vetenskapen; som ett redskap, inte som ett värde och ett mål i sig. Stafström menade vidare att det är glädjande att regeringen lyfte fram den fria forskningen som en viktig del av forskningsstödet. Tillskottet betyder att fler projekt ”där forskaren själv valt forskningsfråga” kan beviljas stöd.

Återigen visar VR hur klåfingriga politikerna är. Det är naturligtvis helt upp- och nedvända världen att det inte alltid är en självklarhet att forskaren väljer frågorna. Politiken kan och ska inte ställa forskningens frågor, det ska fria vetenskapsidkare göra. Annars är det helt enkelt inte forskning.

Annika BorgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons