GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Håll inte gränsen med militär

Hedra den tidigare demilitariserade zonen mellan Sverige och Norge!
Eda skans. En kanon vittnar om återkommande blodiga strider mellan Sverige och Norge i västra Värmland.
Eda skans. En kanon vittnar om återkommande blodiga strider mellan Sverige och Norge i västra Värmland.
Foto: Martin Tunström
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

För att klara av bevakningen av den svensk-norska gränsen begär nu svensk polis stöd från Försvarsmakten. Rikspolischef Anders Thornberg tonar ned betydelsen av den militära medverkan och framhåller att det främst ska röra sig om logistisk hjälp.

Den kan ingen vara emot. När det väl gäller så är det försvaret och frivilligorganisationerna som kommer med stöd. Som på gården i i Mönsterås kommun där medlemmar Frivilliga Automobilklubben från Kalmar och Jönköpings län bidrar i insatsen mot fågelinfluensa.

Gränsbevakningen är däremot polisens sak. Nu framstår behovet av en polisreserv som tämligen stort.

För övrigt var gränsen mot Norge i Värmland ända fram till 1994 en demilitariserad zon. Hemvärn var förbjudna att öva. Norge fick stänga Fredrikstens fästning i Halden. Den historiska symboliken beaktades tyvärr inte när zonen ansågs ”ha spelat ut sin” roll, som det skrevs i propositionen av dåvarande utrikesminister Margareta af Ugglas. Bättre då om den tidigare demilitariserade zonen kan hedras idag genom att själva gränsbevakningen blir en ren polisiär fråga.

Läs mer