unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Häktning ska inte vara något straff

Häktning används som straff i den politiska debatten. Att häktade inte är dömda och förklarade skyldiga förtjänar att upprepas.
Rättssäkerhetsfrågan tonas ned när allt fler ropar på obligatoriska häktningar.
Rättssäkerhetsfrågan tonas ned när allt fler ropar på obligatoriska häktningar.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Rättad version. Grovt rån omfattas redan av häktespresumtion. Regeringens ambition gäller rån av normalgrad.

Det svänger snabbt. I somras utlovade regeringen att häktningsreglerna skulle ses över efter internationell kritik mot Sverige. Då var det frågan om den månadslånga häktningstiden för den amerikanske artisten Asap Rocky som stod i fokus.

Nu kommer andra signaler. I en artikel under nyårshelgen signaleras att fler brott ska omfattas av det som förenklat kallas ”obligatorisk häktning”. Det gäller rån, grov misshandel och grov utpressning. Bakgrunden är, uppges det, de goda erfarenheterna av att obligatorisk häktning numera gäller för grovt vapenbrott vilket fått bort brottslingarna från gatan.

Något politiskt motstånd lär förslaget inte möta. Moderaterna har tidigare presenterat liknande förslag om än utan att inkludera någon straffskärpning. Av signalerna att döma från regeringen framgår att de aktuella brotten ska få en miniminivå på straffet på två års fängelse vilket ger att häktning ska vara utgångspunkten.

Den obligatoriska häktningen för grovt vapenbrott ter sig särskilt motiverad med tanke på att vapenbäraren visar sig förberedd på att begå allvarliga brott genom sitt innehav. Men nu används häktningsinstrumentet som ett straff i sig, som en markering på hur allvarligt rättssamhället ser på brotten.

Men häktning är som bekant inget straff. Den misstänkte ska ses som oskyldig till en dom vunnit laga kraft. Redan i dag finns det också möjligheter för domstolen efter åklagarens begäran att häkta den som misstänks för exempelvis grov misshandel om vederbörande anses kunna försvåra utredningen, fly eller begå fortsatt brottslighet.

Huvudproblemet är inte de stora extrakostnader som också kommer att uppstå till följd av dyra advokater, häktningsförhandlingar och fler häktesplatser utan att rättssäkerhetsaspekten numera väger så lätt i debatten.

Ett samtidsexempel är fredagens nyhet från grannlänet Blekinge där facket av arbetsmiljöskäl nu föreslår att häktade ska placeras i fängelser på grund av den aktuella överbeläggningen.

Att placera misstänkta tillsammans med dömda är något som annars förknippas med stater som inte sätter mänskliga rättigheter i främsta rummet.

I den kategorin av stater hör Sverige inte hemma.

Läs mer

Polisen vill ha in fler tips kring bilbranden på Hantverksgatan

Oskarshamn

Polisen vill ha in fler tips kring bilbranden på Hantverksgatan

Ingen skälig misstänkt ännu.

Kalmar

Kalmar: Cyklist slog bilist i centrala Kalmar

Trafikincident fick våldsamma följder

Beskedet: Förslag om extern utredning röstas ner

Kalmar

Beskedet: Förslag om extern utredning röstas ner

Omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S) menar att det vore bättre om kommunrevisionen gjorde en utredning.

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.

Mönsterås: Man utsattes för bedrägeri: ”De lyckas lura honom”

Mönsterås

Mönsterås: Man utsattes för bedrägeri: ”De lyckas lura honom”

Totalt ska bedragarna ha kommit åt 90 000 kronor.

Kalmarbo i stor knarkhärva – skulle hämta ett kvarts ton cannabis

Kalmar

Kalmarbo i stor knarkhärva – skulle hämta ett kvarts ton cannabis

Hela källarförrådet var fullt med cannabis – döms till sex års fängelse.