GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gruvligt anklaga

Att fler fått upp ögonen för riskerna med jäv är som sådant en bra utveckling, men Per Bolund (MP) sänker nivån på politiken när han kastar så pass allvarliga anklagelser mot näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S).
Ledare • Publicerad 31 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

näringsministern

Grön av avund?
Grön av avund?Foto: Pontus Lundahl/TT

Tidigare klimat- och miljöministern Per Bolund, språkrör för det numera svaga Miljöpartiet, gick under årets näst sista dag på offensiven mot det nu något starkare parti som man fram tills nyligen delade regeringsmakten med. Detta med anledning av den öppning för nya gruvor som Miljöpartiet uppfattar att Socialdemokraterna skapat efter att det gröna partiet lämnade regeringen.

Språkröret anklagade också den nye näringsministern, Kosta-bördige Karl-Petter Thorwaldsson (S), för att utgöra en jävrisk, med anledning av hans tidigare uppdrag som rådgivare åt statliga SSAB. Nu är förvisso stålkoncernen SSAB inte riktigt detsamma som gruvkoncernen LKAB. Och positionen i fråga innehade Thorwaldsson dessutom under en relativt kort tid innan han blev statsråd; han tillträdde först i februari i år.

Visst kan det sägas att det har funnits en naivitet tidigare i Sverige kring frågor om jäv, till exempel när personer direkt gått över till näringslivet efter sin tid i politiken. Det är något att rätteligen vara vaksam på, så att allt går till enligt konstens regler. Att Sverige sent omsider införde karenstid för statsråd, något denna ledarsida tidigare efterfrågat, var en klok åtgärd och ett viktigt skydd mot korruption.

”Mineralerna kommer vara av helt avgörande betydelse i den gröna omställningen.”

Men att måla upp det aktuella fallet som en jävssituation framstår inte riktigt som seriöst, utan är snarare ytterligare ett exempel på när politiker sänker nivån på den politiska debatten genom att använda sig av allvarliga anklagelser i egna politiska syften. Ett missbruk som undergräver både det rätta bruket – att varna för jäv har givetvis sin plats – men också allmänhetens tilltro till politikerna. Härvidlag påminner Bolunds tillgrepp inte så lite om överanvändandet av misstroendeförklaringen i riksdagen.

Vill Bolund ta frågan om jäv på allvar skulle han snarare kunna rikta strålkastarna mot Thorwaldssons bakgrund i LO. Thorwaldsson var som bekant dess ordförande i åtta år. Det kontaktnät och de lojaliteter som byggts upp finns så klart kvar och försvinner inte i en handvändning. När näringsministern samtalar med LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson talar han de facto med sin efterträdare.

För övrigt kan det stilla påpekas att Thorwaldsson dessutom faktiskt har rätt i sak. Det är lätt för en illasinnad motståndare att framställa hans uttalande om att han älskar gruvor i negativ dager, men faktum är att Sverige behöver gruvorna. Mineralerna kommer vara av helt avgörande betydelse i den gröna omställningen. Och har Sverige möjlighet att bedriva en modern gruvdrift, med hänsyn till naturen och den samiska befolkningen, så är det naturligtvis bättre än att behöva importera mineraler istället.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.