GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Grundarna har lämnat länsunionen

När Christer Jonsson (C) lämnar politiken är ingen av de tre fäderna bakom länsunionen kvar i regionpolitiken.
Ledare • Publicerad 1 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Med mindre än ett år kvar till valet kommer beskedet från vice ordföranden i regionstyrelsen, Centerpartiets Christer Jonsson, att han inte ställer upp för återval utan lämnar sin roll som regionråd efter årsskiftet.

Nu lämnar regionrådet Christer Jonsson (C) regionstyrelsen. Sedan tidigare har också bildens Pierre Edström (L) och Anders Henriksson (S) lämnat regionpolitiken.
Nu lämnar regionrådet Christer Jonsson (C) regionstyrelsen. Sedan tidigare har också bildens Pierre Edström (L) och Anders Henriksson (S) lämnat regionpolitiken.
Foto: Eric Arenius

Generationsskiftet i Centerpartiet i länet fortsätter med andra ord. Men frågan är också om personförändringarna påverkar partiets vägval i regionpolitiken.

Det är värt att backa tillbaka till valet 2018. I regionen blev de gamla allianspartierna som visat på god sammanhållning större än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna gick alla bättre i regionvalet än i riksdagsvalet vilket partierna också kan tacka sina förstanamn för. Tillsammans med Moderaterna hade de utgjort en väl sammanhållen opposition. Men matematiken var inte på allianspartiernas sida.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick färre röster, men fler mandat. Det är inte första gången den största partikonstellationen i Kalmar län har fått färre mandat än den mindre. Valkretsindelningen påverkar möjligen, men också det faktum att de fyra borgerliga partierna delar på mandaten. Vid något tillfälle har landstinget haft en borgerlig ledning, trots röd majoritet. Hösten 2018 blev dock Socialdemokraterna vinnaren i mandatlotteriet.

Och innan Januariöverenskommelsen fanns på riksplanet valde Centerpartiet och Liberalerna att ingå en ”länsunion” med Socialdemokraterna för att hålla Sverigedemokraterna utanför makten. Därmed kunde Anders Henriksson (S) behålla ordförandeklubban, trots att Socialdemokraterna förlorat 8468 röster

Personkemin spelade en inte obetydlig roll. Socialdemokraterna leddes då alltså av Anders Henriksson. Liberalerna av Pierre Edström och så Centern av Christer Jonsson som under åren i opposition varit alliansens starkaste namn i dåvarande landstinget och som med åren fått en tung roll i Centern på nationell nivå.

Nu är Anders Henriksson istället vice ordförande i Sveriges kommuner och regioner, (SKR). Pierre Edström valde att lämna och ersattes av Johanna Wyckman och nu blir det således också skifte på den post som Christer Jonsson innehar.

Länsunionen var från början en process som hållits samman av personer mer än av idéer. När de tre grundarna alla är borta från det innersta förhandlingsrummet reses därför frågan om hur partierna ställer sig till unionens framtid inför nästa års valrörelse.

”När de tre grundarna alla är borta från det innersta förhandlingsrummet reses därför frågan om hur partierna ställer sig till unionens framtid inför nästa års valrörelse.”

På riksplanet har Liberalerna bytt kurs och åter deklarerat sin tillhörighet i ett borgerligt läger. Det är politikens innehåll som betonas, inte parlamentarisk utfrysning. Johanna Wyckman som också är det liberala länsförbudets ordförande i Kalmar har också tydligt ställt sig bakom sin partiordförande i valet att stötta M-ledaren Ulf Kristersson som statsministerkandidat. Det talar för att Liberalerna i regionen, precis som i Kalmar kommun, nog trivs bättre tillsammans med de borgerliga kusinerna Moderaterna och Kristdemokraterna.

Och Centern som brukar betona att partiet kan ingå i olika majoritetskonstellationer har att ta ställning till om partiets målsättningar med länsunionen nåtts efter sidbytet. Det är inte svårt att minnas att Christer Jonsson som under denna mandatperiod fått stå längst fram och försvara bland annat neddragningarna vid sjukhuset i Oskarshamn under den förra mandatperioden brann för frågor som patientautonomi, nära vård och valfrihet. I det perspektivet går huvudmotsättningen i regionen inte mellan länsunionen och den borgerliga oppositionen utan mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.