Annons

Gratis tidning på nätet är inte självklart

Fler och fler tidningar vill börja ta betalt för sin nätupplaga. Många dagstidningar som hittills har lagt ut delar av eller allt sitt innehåll för gratisläsning på nätet utreder nu olika lösningar för att ta betalt av läsarna.
Ledare • Publicerad 2 februari 2010
Tidningen blir inte gratis i ipaden
Tidningen blir inte gratis i ipadenFoto: Apple

Anrika New York Times meddelade i förra veckan att man inför en avgift från och med 2011. Så är det redan hos den brittiska tidningen Financial Times. Den mycket inflytelserika tidningsägaren Rupert Murdoch med 175 tidningar i sitt företag säger att dessa också kommer att göra så.

Även svenska morgontidningar, stora såväl som små, diskuterar i dag det rimliga i att prenumeranterna på papperstidningen betalar ett par tusen kronor om året, om samma innehåll kan läsas gratis på nätet.

Annons

I tidningsföretagen pågår ett intensivt arbete med att ta fram idéer och modeller för balansen mellan publicering i papper och på nät. Hur mycket ska vara gratis på nätet? Vad ska reserveras för de betalande? Vilken lösning fungerar bäst för den som vill ha hela sin tidning enbart på nätet?

En klok modell för lokala morgontidningar som Barometern och Oskarshamns-Tidningen är att givetvis tillhandahålla en fullt komplett nättidning som en service till prenumeranterna. Sedan får man överväga och pröva hur andra nivåer ska se ut.

New York Times lockar varje månad 17 miljoner läsare i USA till sin nättidning. De kommer att få en del av innehållet gratis, men efter ett visst antal lästa artiklar måste de börja betala. Prenumeranterna får däremot helt fri tillgång till nätet.

Vanliga lokala morgontidningar i Sverige har förstås inte jämförbara besökstal med en sådan jätte, men modellen bör naturligtvis studeras för att se om den kan passa här.

Det forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs i olika tidningsföretag, bland dem vår ägare Gota Media, handlar om att finna nya vägar allteftersom läsarnas medievanor ändras. Vi kan vara säkra på att tidningarna framöver kommer att pröva olika betalmodeller för innehåll på nätet och i mobilen.

Trenden är ju att papperstidningarnas upplagor sjunker, medan läsandet på nätet ökar. Barometern och Oskarshamns-Tidningen går faktiskt mot strömmen med en stabil pappersupplaga, men vi har beredskap för förändringar.

Att testa nytt och lära av sina egna och andras misslyckanden och framgångar är den bästa vägen. Utvecklingen går snabbt i mediebranschen och vi sitter inte inne med svaren från början.

Men ett svar kan vi ge, gratisläsning på nätet är inte längre självklart.

Gunilla Sax
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons