Annons

Glöm aldrig Kinamissionären Wester från Mönsterås

Missionären Gertrud Wester från Mönsterås vigde sitt liv åt befolkningen i Kina. Nu har regimens poliskår och säkerhetstjänst förstört hennes och andra missionärers gravar för att utradera spåren av deras närvaro i landet.
Ledare • Publicerad 26 oktober 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Gravstenar efter svenska missionärer som förstördes av kinesisk polis.
Gravstenar efter svenska missionärer som förstördes av kinesisk polis.Foto: Bitter Winter

Tidigt på morgonen den 12 september kom ett hundratal personer från den kinesiska polisen och säkerhetstjänsten till den lilla kyrkogården i Xiezhou. Boende i området skingrades innan tre grävmaskiner anlände och förstörde platsen. Ingen skulle kunna fotografera när gravstenarna demolerades. Därefter planterade statsanställd personal träd över kyrkogård där 20 missionärer vigts åt den sista vilan.

Minnesmonument på kyrkogården.
Minnesmonument på kyrkogården.Foto: Bitter Winter

Ett angränsande hus revs också, berättar den italienska nyhetsajten Bitter Winter som granskar hur Pekingregimen behandlar religiösa grupper. Gravstenarna över de svenska missionärerna restes tidigare i år och platsen blev en viktig tillflyktsort för troende som ville hylla minnet av de svenska sändebuden.

Annons

I en av gravarna hade missionären Gertrud Wester som växte upp i Mönsterås sin sista vila. Hon följde sin man, Werner Wester som ledde arbetet i Kina. Hennes liv blev kort och hon avled i landet i öster blott 34 år ung.

Gertrud Wester drev, berättar barnbarnet Mick Lidbeck i en artikel, under ett par vintrar ett vällingkök där 300 personer varje dag fick mat. Samtidigt arbetade hon som lärare i i skolan medan hennes man byggde hus och predikade.

I allt det fruktansvärda som sker i Kina kan gravskändningen ses som ett mindre sidospår. Men magnituden i den kinesiska statens arbete för att utplåna gravarna vittnar om att kommunistpartiet ser både historien och gravarna som hot.

Människorna ska glömmas. Platsen ska förändras. Kopplingarna till Europa utraderas. Historien ska skrivas om.

”Kinas kommunistiska parti skildrar missionärer negativt. I filmer och romaner framställs de som spioner som samarbetar med imperialistiska länder för att invadera Kina,” säger en medlem i den lokala församlingen till Bitter Winter.

Om Fastlands-Kina eliminerar spåren av de svenska missionärerna som gav sina liv för den kinesiska befolkningen är det vår uppgift att föra minnet av deras liv och gärningar vidare.

Kyrkogården planterades igen efter förstörelsen.
Kyrkogården planterades igen efter förstörelsen.Foto: Bitter Winter

Inte bara för att det är ett viktig del i svensk historia som bidrog till att utveckla Sverige till en öppen och internationalistisk stat. Svenskar påverkade samhällen som de verkade i. De återvände också hem och påverkade bilden av omvärlden. Det handlar också om att det kinesiska folket i en framtid också ska kunna ta del av sin egen egentliga historia.

Om en historia där svenskar betraktades som vänner av lokalbefolkningen i Xiezhou.

De kinesiska myndigheterna försöker få oss att glömma Gertrud Wester. Stenen med hennes namn är borta. Minnet av henne ska försvinna, för alltid.

Just därför ska vi aldrig glömma hennes gärningar.

Annons

Gertrud Wester från Mönsterås.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons