Annons

Gangsterrapens manipulerade popularitet

De svenska rapartisternas framgångar kan bygga på manipulerad statistik. Genom falska lyssningar på Spotify verkar också gängkriminella tvätta stora summor pengar från mord, narkotikahandel och välfärdsbrottslighet.
Ledare • Publicerad 8 september 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Streamingjätten Spotify måste ta ansvar för gängkriminellas penningtvätt.
Streamingjätten Spotify måste ta ansvar för gängkriminellas penningtvätt.Foto: Kallestad, Gorm

Hur brett är egentligen lyssnandet på de svenska omtalade rapartisterna, varav flera är inblandade i den grova gängkriminaliteten?

Vanligen brukar rapartisternas framgångar beskrivas i ”miljontals lyssningar” på Spotify, inte minst i samband med att artister prisats på galor arrangerade av public service-bolagen. Det är låtar som för övrigt sällan spelas i exempelvis de populära kommersiella radiostationerna som kan antas vara väl uppdaterade om unga människors musikpreferenser.

Annons

Nu framkommer också nya uppgifter om att falska lyssningar tryckt upp manipulerat statistiken och därmed bidragit till att lyfta fram artisterna i rampljuset vilket också leder till fler äkta lyssningar.

Det är Svenska Dagbladet som avslöjar att polisen kartlägger hur kriminella gäng tvättar svarta pengar från kriminella uppgörelser genom att via bulvaner köpa en mängd konton på Spotify som genererar en stor mängd falska lyssningar på raparnas låtar. Spotify betalar sedan ut ersättning till rättighetsinnehavaren för låtarna, det vill säga till artisten.

Så frigörs kapital, samtidigt som musikgenren och det ”kulturella kapitalet” stärks genom att artisternas status trycks upp.

Detta inleddes konstaterades i texten lakoniskt ”ungefär när gangsterrappen slog igenom i Sverige.” Vilken slump.

Att det förekommer falska lyssningar på plattformar som Spotify är en offentlig hemlighet. Avslöjandet sätter emellertid inte bara ljuset på gängkriminalitetens allt mer avancerade metoder när det gäller bedrägerier och penningtvätt utan manar också till eftertanke när det gäller glorifieringen av de svenska rapartisternas musik.

”Om verket är en del av en kriminell berättelse som hör till upphovspersonen är det dock något mer komplicerat”

Vi ska skilja mellan upphovspersonen och verket, brukar det heta. Om verket är en del av en kriminell berättelse som hör till upphovspersonen är det dock något mer komplicerat. Och om verkets hyllade popularitet i själva verket härrör sig från falska lyssningar har också prisjurys och mediepersonligheter blivit manipulerade av en verksamhet som finansieras med blodspengar.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons