Annons

Gängen suger åt sig utrikesfödda

Dyrbar tid i kampen mot gängen har förlorats när man dragit sig för studera brottslighetens utbredning och orsaker.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kampen mot kriminella måste vara kunskapsbaserad.
Kampen mot kriminella måste vara kunskapsbaserad.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

För första gången på mer än femton år har nu Brottsförebyggande rådet (Brå) tagit fram en rapport i vilken man studerar skillnader i misstänkt brottslighet mellan personer med inrikes respektive utrikes bakgrund.

Resultatet visar bland annat att utrikesfödda samt inrikesfödda personer med två utlandsfödda föräldrar är överrepresenterade i statistiken. Och även om den totala mängden brottsmisstänkta glädjande nog har minskat, har antalet misstänkta för dödligt våld och narkotikabrott ökat.

Annons

Senast Brå gjorde en sådan studie gjordes var 2005. Det kan noteras att Brå genomfört studien på eget initiativ; såväl under alliansregeringen som regeringen Löfven har behovet av en sådan studie spelats ned.

Att så är fallet är kanske inte svårt att förstå. Det har funnits en utbredd rädsla för hur en sådan studie skulle tolkas, och hur informationen används. Man vill inte framstå som, eller främja, främlingsfientlighet. En förståelig impuls som sådan, men med den skadliga följden att kunskapsläget kring kriminalitet försämras.

Men att ha fakta på bordet kan aldrig vara fel. Synen på kunskap som som farlig, snarare än nödvändig, är riskabel då den undergräver myndigheters möjligheter att ta sig an samhällsproblem på ett relevant och effektivt sätt. För att kunna åtgärd ett problem, och för att välja rätt lösningar, krävs att man först kan diagnosticera problemet som sådant.

Precis som med den uppmärksammade studien i våras som visade på en kraftigt överrepresentation av invandrare från Mellanöstern och Afrika bland våldtäktsdömda, är informationen förvisso känslig och kan missbrukas – men är samtidigt helt nödvändig.

”Att ha fakta på bordet kan aldrig vara fel.”

Att som vissa vifta bort statistiken med att det skulle finnas en rasistisk struktur hos polisen som leder till en snedvridning där invandrare löper större risk att registreras som misstänkta är att det göra det lätt för sig. En hållning som skulle leda till att man skjuter problemet framför sig.

Med detta kunskapsläge som bas kan man gå vidare i att dels identifiera orsakerna och dels gå till rätta med dem. Något som borde ha gjorts för länge sen. Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki är överrepresentationen av invandrare något som varit känt sedan 70-talet, medan frågan om orsaker framstår som det stora frågetecknet.

Man kan tycka att forskningsläget efter nästan fem decennier borde ha rört på sig. Precis som med frågan om klanproblematiken är det som att det funnits skygglappar; man har inte velat titta. Som statsvetaren Bo Rothstein varnade för i DN förra året har man inte vågat på grund av frågan ideologiska och politiska laddning. Istället har det varit upp till journalister, som Johanna Bäckström Lerneby och Per Brinkemo med sina böcker om bland annat klanproblematiken, att gå före.

Dessa oerhört segdragna responser från samhällets sida kan inte beskrivas annat än som ett vetenskapligt misslyckande, och ett politiskt svek.

Ovisshet kring frågor om våldtäkter, dödligt våld, narkotika och andra brott och deras orsaker leder till oro och kan lätt ge upphov till spekulationer. Spekulationer som i sin tur kan utgöra näring åt politiskt extrema grupper.

Kunskap är i längden alltid bättre än skygglappar eller att stoppa huvudet i sanden. Men det får inte stanna vid statistiska konstateranden. De avgörande frågorna om orsaker och lösningar får inte glömmas bort.

Thomas Hermansson

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons