Annons

Friskolorna har inget att dölja

Justitieministerns teorier om fristående skolor är befängda.
Ledare • Publicerad 30 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Justitieministern Morgan Johansson anser kammarrättens dom om skolsekretess totalt galen.
Justitieministern Morgan Johansson anser kammarrättens dom om skolsekretess totalt galen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Konspirationsteorier passar inte en justitieminister. När Skolverket beslutade att inte publicera detaljerad statistik om bland annat betyg, trodde sig Morgan Johansson veta att frågan hade drivits av privata aktörer: ”Friskolorna vill alltså inte att allmänheten ska få veta hur bra eller dåliga de är, och de vill dölja eventuell betygsinflation”, påstod justitieministern.

Det är befängt. Friskolorna har inte haft med frågan att göra, och Friskolornas riksförbund har beklagat både Skolverkets beslut och dess bakgrund.

Annons

Detta beslut föranleddes av en ändrad bedömning på Statistiska centralbyrån, som inte längre lämnar ut statistik om friskolor eftersom det skulle kunna leda till att de drabbas ekonomiskt. En orimlig tolkning, kan man tycka. Men den är inte orimligare än att SCB fick rätt i domstol och domen har vunnit laga kraft.

Vad ministern underkänner är alltså vad en myndighets beslut och en domstols avgörande, och detta inte grundat på något mer än slappa fördomar om privata aktörer.

I själva verket är friskolorna helt beroende av transparens. Kan resultaten inte jämföras, kan de inte attrahera elever. Därför är det också logiskt att Friskolornas riksförbund nu uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistiken på sina egna hemsidor.

Det är ingen optimal lösning eftersom vissa uppgifter bara finns hos myndigheter, inte hos huvudmännen. Men det är en tydlig signal om att friskolorna inte har något att dölja. Att justitieministern låtsas som något annat, och i farten kallar myndighetens och domstolens tillämpning av svensk lag ”totalt galen”, är ovärdigt.

Faktiskt är det mer än så, eftersom regeringen har haft kännedom om problemet i nio månader utan att agera. Statistiska centralbyrån fattade sitt beslut fattade i mitten av oktober 2019. Beslutet överklagades och dom meddelades i december. Men hela första halvåret har gått utan att det säkerställdes att föräldrar och elever skulle få den information de behöver. Utbildningsutskottet har inte informerats och fått chansen att hjälpa till. Först i juni gav skolministern i uppdrag åt Skolverket att lösa situationen.

Att i detta läge sprida teorier om skolhuvudmän och söka undergräva förtroendet för myndigheter är direkt pinsamt.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons