GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Frihandel bäst också av klimatskäl

Minskad handel mellan länder försämrar möjligheterna att nå de globala klimatmålen på ett effektivt sätt.
Ledare • Publicerad torsdag 06:00
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är i remissvaren till Miljömålsberedningen förslag om att inkludera den svenska konsumtionen i vårt globala klimatavtryck som de tunga argumenten för svensk export och frihandel understryks.

Xylem Emmaboda. Svensk industri är mer klimatvänlig än många av konkurrenterna. Svensk export gynnar därmed klimatet.
Xylem Emmaboda. Svensk industri är mer klimatvänlig än många av konkurrenterna. Svensk export gynnar därmed klimatet.Foto: Peter Lejon

En bakgrund till Miljömålsberedningens arbete där partierna nådde enighet var hypotesen att minskningen av nationella svenska utsläpp skett till priset av att varor importerats till Sverige från länder där miljö och klimatkraven är lägre än i Sverige. Vår konsumtion av produkter tillverkade i Asien ska således också noteras som en del av vår globala påverkan av klimatet.

Som myndigheten Tillväxtanalys noterar riskerar denna föreställning att ge en begränsad bild av svenska klimatavtryck. De som betonar konsumtionens betydelse talar sällan om att svensk export bidrar till klimatnytta.

Svensk industri vilar i dag på fossilfri el. Och industrins energieffektivisering är långt gången.

Miljökraven i Sverige är dessutom mer långtgående än i många konkurrentländer. Svenska klimatsmarta produkter kan därmed tränga undan mer utsläppsintensiv produktion i andra länder. Så främjar exporten och handeln klimatet.

”Svenska klimatsmarta produkter kan därmed tränga undan mer utsläppsintensiv produktion i andra länder. Så främjar exporten och handeln klimatet.”

Det är också en orsak till att stora svenska företag på världsmarknaden vinner konkurrensfördelar med satsningar på grön teknik. Bolagen är inte motståndare till omställning utan i många fall pådrivare. Att vara långt framme är en enorm fördel i den globala konkurrensen.

Konjunkturinstitutet som länge redovisat miljöekonomiska bedömningar av budgetåtgärder redovisar något av en variation på samma tema som Tillväxtanalys.

Myndigheten ger ett konkret exempel på hur komplext det är att bedöma konsumtionens effekter på klimatet. Och det gäller inte bara frånvaron av data. Vilken energi har använts i produktionen av produkter i Fastlands-Kina; kolkraft eller vindkraft? Fraktades produkterna till Sverige med båt, järnväg eller lastbil? Och man kan vidare ställa frågan om fabriken byggts utifrån tillståndsprocesser och samråd med ett beaktande av miljö- och klimatintressen.

Men framför allt ger Konjunkturinstitutet ett exempel.

Om Sverige ökar importen och den ekonomiska aktiviteten i ett annat land ökar förändras inte landets utsläpp om det finns ett nationellt utsläppstak. Däremot måste landet kanske genomföra andra åtstramningar för att hålla nere utsläppen. I Sverige minskar samtidigt utsläppen och vi kan mildra skatter. Utsläppen förändras inte, men samtidigt blir klimatpolitiken globalt mer kostnadseffektiv. Beräkningar av konsumtionsbaserade utsläpp blir således med myndighetens ord ”missvisande” vad gäller att fånga in handelns klimateffekter.

Handel har aldrig handlat om att vi bara ska exportera såsom den gamla merkantilistiska skolan hävdade. Kan varor och tjänster produceras billigare i ett annat land bidrar importen till ökat välstånd för oss och intäkter för det producerande landet. Konjunkturinstitutet och Tillväxtanalys är inne på samma spår när de visar hur handeln kan bidra till en mer kostnadseffektiv klimatomställning.

Det betyder inte att Sverige inte ska gå före och ta ansvar. Klimatpolitiken ska inte bara baseras på miljöekonomiska kalkyler utan också på förvaltarskapsprincipen och det moraliska ansvaret. Att ”gör före” innebär också att gå i takt med industri och näringsliv.

Men i en debatt där frihandel och tillväxt ses som växthus för global uppvärmning finns det många skäl att peka på de myndigheternas klara fakta.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.