Fria apotek – bästa medicinen

Ledare • Publicerad 20 februari 2006

Det svenska apoteksmonopolet hänger som vi vet på gärdsgården. Men diskussionen om vad som händer när monopolet hävs är märkligt snäv och handlar i stort sett enbart om att kunna köpa nikotintuggummi på barer.

Därför är det reportage från Norge som fanns på lördagen i Dagens Industri så intressant. För det visade vad som skett i vårt grannland sedan monopolet där togs bort 2001.

I dag finns tre stora internationella apotekskedjor i Norge. De sköter såväl grossist- som detaljistledet för alla typer av läkemedel, enkla som receptbelagda. Konkurrensen dem emellan gör att priserna har sjunkit, upp till 40 procent. En annan följd är att fler apotek öppnats i Norge av de tr4e stora kedjorna – 159 stycken!

Att avskaffa apoteksmonopolet ledde alltså i Norge till sänkta priser och ökad tillgänglighet. Det botade alltså sådana brister vi klagar på här hemma.

Varför avskaffar inte vi vårt monopol också? Varför ska svenskar vara dummare än norrmän?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.