1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Framtida kärnkraft är möjlig

Den rådande Energiöverenskommelsen möjliggör ny utbyggd kärnkraft, skriver riksdagsledamoten Laila Naraghi (s) i ett svar på fredagens ledare.

När jag fick frågan från New Clear Energy betonade de vikten av att ha en riksdagsledamot från varje politiskt block i sin advisory board, det tyckte jag var klokt. Energipolitiken har historiskt varit utsatt för svåra låsningar, det har inte gagnat Sverige och är en dyrköpt läxa vi måste lära av.

Foto: Roger Carlsson
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tack vare Energiöverenskommelsen (EÖ) finns nu en långsiktighet, också för möjligheten till utbyggnad av kärnkraften. Det står en bred riksdagsmajoritet bakom. Detta måste värnas.

EÖ är en kompromiss och alltså ett resultat av givande och tagande. Så fungerar förhandlingar. Politik handlar ofta om det möjligas konst. Istället för att käbbla och ställa ultimatum bör EÖ användas konstruktivt, också för kärnkraftsfrågan.

EÖ möjliggör utbyggnad av svensk kärnkraft och tydliggör att avvecklingslagen inte ska återinföras. År 2040 är enligt EÖ ”inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft”. EÖ utesluter inte heller statligt stöd till forskning.

Jag lyfter kärnkraften för att det är viktigt för jobben, klimatet och Sverige. Vi måste klara av att ersätta fossila bränslen samtidigt som efterfrågan på el öka bland annat på grund av elektrifieringen av våra samhällen.

Som Oskarshamnare önskar jag att alla som vet om kärnkraftens fördelar tog fasta på det istället för att käbbla. Då kan Energiöverenskommelsen fungera som en hävstång. Energipolitiken har haft nog av känslostormar och partipolitiska poänger.

Och avslutningsvis, självklart stämde jag av internt i partiet innan jag tackade ja till uppdraget hos New Clear Energy. Det var inga som helst problem.

Laila Naraghi

Riksdagsledamot (S)'

Oskarshamn

Läs mer

Sport

KFF: Spelarbetygen efter förlusten i Varberg

Riktigt ojämn insats av KFF. Alla betyg utom högsta delas ut.

Begravningar

Bert Högström

I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Bert Högström.

Öland

SMHI nobbar södra Öland: ”Förstår att de är besvikna”

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Förlusten mot Lindome

Magplask för OAIK: ”Går inte att bara ställa ut skorna”

Laget utklassade borta mot Lindome IF.

Nybro

Fler bevakningskameror ska stoppa stöket vid stationen

Kommunen vill sätta upp två till kameror vid stationen i Nybro.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”