Förvägra inte ukrainarna svenskan
Regeringen undersöker möjligheterna att införa en särskild ”svenska för ukrainare”-kurs för dem som i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv fått tillfälligt skydd i Sverige. En viss justering efter att man liksom den föregående socialdemokratiska regeringen hållit fast vid att inte bevilja ukrainare rätt att ta del av kommunernas SFI-undervisning.
Redan nu har 39 svenska kommuner – men inga i Kalmar län – öppnat sina SFI-kurser för ukrainare, trots att staten inte finansierar dessa utbildningsplatser. Den stora samhälleliga uppslutningen bakom att ta emot ukrainare på flykt har lett till en del magstarka anklagelser om rasism. Kritiker har menat att Sverige särbehandlar ukrainare för att de är vita. Men ukrainare som sökt skydd i Sverige lever med samma låga dagersättning som asylsökande, och till skillnad från dem som fått uppehållstillstånd har ukrainarna som sagt ingen generell rätt till SFI. Det går alltså knappast att tala om något slags ukrainsk gräddfil.
De som kommer med sådana anklagelser glömmer bort den initiala uppslutning som visade sig inför och i samband med migrationskrisen 2015. ”Öppna era hjärtan” sade Fredrik Reinfeldt (M) 2014, och från Stefan Löfven (S) hette det i september 2015 att ”Mitt Europa bygger inga murar”. Det var först efterhand som denna hållning ebbade av när allt fler insåg hur ohanterlig situationen blev.
”Redan nu har 39 svenska kommuner – men inga i Kalmar län – öppnat sina SFI-kurser för ukrainare.”
Om samhället har lättare att acceptera och hantera de 40 000 ukrainare som i dag fått skydd i Sverige är det värt att hålla i minnet att de utgör en betydligt mindre skara än de nästan 163 000 asylsökande som anlände till Sverige bara under 2015. Volymen är då liksom nu en faktor. Att framställa det som rasism är inte seriöst.
Även om många ukrainare på sikt vill återvända till hemlandet är det vanskligt att sia om när något sådant kan bli möjligt. För både dem själva och för Sverige vore det klokt att ge dem en rimlig möjlighet att lära sig svenska, så att de kan leva integrerat, har en chans att få jobb för att försörja sig själva och bidra till svensk ekonomi. Språket är nyckeln för att kunna få jobb; i dag är det bara runt 1 500 av ukrainarna som fått arbete.
Om det är något det senaste decenniets migrationspolitiska debatt borde ha lärt oss är det inte bara att migrationen behöver ligga på en fungerande nivå – och att uppskjuten integration skapar problem i framtiden.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.