Annons

Första maj-talen blir en allt svårare ekvation

Retoriken på första maj anpassas när Socialdemokraterna fått nya väljare i storstäderna som är skeptiska till partiets ekonomiska politik.
Ledare • Publicerad 1 maj 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

På första maj brukar Socialdemokraternas budskap vara rödare än under årets andra dagar. Det vittnar om hur framgångsrikt partiet lyckats med att förena radikal samhällskritik med ett långvarigt maktinnehav.

S-ledaren Magdaelna Andersson i första maj-tåget i Jönköping.
S-ledaren Magdaelna Andersson i första maj-tåget i Jönköping.Foto: Adam Ihse/TT

I regeringsställning är dock de stora bokstäverna utbytta mot de mindre. Förslagen mer diffusa. Antalet utropstecken är färre i talarmanusen. I opposition återkommer vanligen brandtalen och en hårdare kritik mot ”högerregeringar” som ofta sätts in i ett historiskt sammanhang.

Annons

Årets första maj-firande passar bara delvis in i mönstret. I partiledaren, Magdalena Anderssons tal i Jönköping, fanns formuleringarna om hur socialdemokratin är synonym med sammanhållning, tillit och respekt mellan människor, något som kontrasterades emot regeringens ambitioner att ”montera ned det som gjort Sverige unikt”.

Den pragmatism som Socialdemokraterna gärna vill visa på när partiets ”statsbärande” ambitioner ska torgföras lyser med sin frånvaro på första-maj. Då är det denna mer svartvita Sverigebild som presenteras.

Den som väntar på att den hårda retoriken ska följas upp med en radikalt annorlunda ekonomisk politik får dock vänta förgäves. S-ledarens huvudpunkt i talet var ett förslag om kommunala sommarlovsaktiviteter för barn och unga innehållande bland annat lunch. Notan på 700 miljoner kronor tar staten.

Magdalena Andersson sitter naturligtvis i samma båt som regeringen. Möjligheten att öka de offentliga utgifterna är begränsad eftersom det riskerar att trycka upp inflationen ytterligare. En löfteskarusell skulle därmed underminera trovärdigheten i den socialdemokratiska ekonomiska politiken.

Det finns ytterligare en förklaring till hur Socialdemokraternas politik och retorik formas:

Det gick bra för Socialdemokraterna i valet. Partiets trotsade ”lagen” om att regeringsbärande partier straffas i val. Men partiet fick också nya väljare i TCO- och Sacogrupper, boendes centralt i större städer. För dem handlar partivalet mer om identitet och så kallad expressiv röstning. Att visa vem man är. Att ta ställning mot SD. Att vara upplyst. Denna växande och trendkänsliga väljargrupp attraheras emellertid inte av ekonomiska vänstersvängar eller av någon radikal samhällskritik. De går gärna ut på Valborg efter sillen och jordgubbarna, men håller sig hemma på första maj.

”De går gärna ut på Valborg efter sillen och jordgubbarna, men håller sig hemma på första maj.”

Det förklarar också Magdalena Anderssons återkommande ord om ”SD-regeringen”. För nya väljargrupper är avståndstagandet viktigare än någon sakpolitik omläggning. Socialdemokraterna har fått en komplex väljargrupp som inte omsluter partiets traditionella ekonomiska politik. Och därför förändras också tonaliteten i talen. De nya väljarna får inte skrämmas bort. Samtidigt ska traditionella väljargrupper inom arbetarrörelsen få sitt på just första maj. Ekvationen blir inte lättlöst.

Efter talet gick Magdalena Andersson till pingstförsamlingen i Jönköping på ett verksamhetsförsök. Det skulle knyta samman talets ord om att svenska barn blir hungrigare för varje dag med sommarlunchsatsningen där civilsamhället är tänkt att vara en aktör tillsammans med kommunerna.

På ett sätt något nytt och befriande. Pingstvänner i arbetarklassen är den enda större gruppen svenska arbetare som inte röstat socialistiskt, som den framlidne moderate chefsideologen Hans L Zetterberg konstaterat.

Här finns också en egen grund för den sammanhållning och respekt som Andersson tillskrev arbetarrörelsen i sitt tal. Men samtidigt indikeras uppfattningen att civilsamhällets föreningar och församlingar är viktiga och välkomna främst i termer av samhällsnytta. När de utför tjänster åt det offentliga. Inte i sig själva. Där kändes socialdemokratin igen, första maj 2023.

Annons

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons