Försöker ledarsidan vara ironisk?

Ledare • Publicerad 26 februari 2006

På ledarsidan i Barometern-OT kunde man den 22 februari läsa en ganska ironisk inlaga om Högsby och dess framtid. Högsby är länets minsta kommun med cirka 6000 invånare varav en stor andel är äldre personer. Kommunen är också den kommun i länet där invånarna tjänar allra minst. Med andra ord har kommunen ett dåligt skatteunderlag.

Det är väl ganska naturligt att politikerna (och andra) vill att det ska bli fler människor som vill bosätta sig här så att skatteunderlaget ökar och därmed skatteintäkterna. I artikeln talas om att politikerna ska ”lägga manken till att göra den kommunala servicen så bra som möjligt och sänka skatterna” för att fler ska flytta hit. Men ”?det är inte lätt att förbättra sig.”

Vi, med ks-ordförande Ewa Engdahl i spetsen, lägger verkligen manken till för att hitta dels ”gammalt skräp i diverse garderober”, dels nya möjligheter till besparingar som samtidigt inte ska innebära försämringar utan förbättringar för kommunens invånare. Vi gör alltså precis det som efterfrågas: sparar och försöker bli bättre samtidigt!

För att locka till inflyttning har den nya majoriteten i motsats till den tidigare vänstern prioriterat just den kommunala basservicen och man har även beslutat om en skattesänkning. Den är visserligen liten, men det kändes angeläget att visa på en sådan trend inför budgetdiskussionerna 2007. Den tidigare majoriteten hängav sig åt 75-miljoner kronors drömmar (den beryktade ”Mötesplatsen”) och liknande illa underbyggda ”visioner”.

Vad författaren menar med ”? att anställa en speciell person, på vilken alla andra kan skyffla över ansvaret” förstår jag inte vad som menas. Menar man tanken på att anställa en särskild kommunchef? Det är väl inte någon märklig idé att man vill anställa någon med tid och kompetens som på allvar kan ta itu med de problem som finns?

Eller menar man de EU-projekt som planeras (EU-bidragen nämns som ”plåster på såren” i slutet av artikeln)? Vi i den nya majoriteten är glada över att ha fått en ks-ordförande som har erfarenhet av både att söka och på ett effektivt sätt använda EU-bidrag. Med vår snäva ekonomi är dessa bidrag förvisso inga ”plåster på såren” utan medel som kan användas på ett sådant sätt att andra inkomster i första hand kan användas till den kommunala basservice som vi tycker är så viktig.

Det är inte lätt att vända en skuta som är nära att gå på grund, än mindre att vända en kommun som befinner sig i nedförsbacke sedan flera år. Vi har haft mindre än 4 månader på oss, men vi gör alla vårt bästa för att kunna vända den negativa trenden för Högsby. Då är vi inte betjänta av dolkstötar i ryggen från länets ledande tidning!

Brigitte Kühne

fp-ledamot i Högsby kommunstyrelse

Svar till Birgitte Kühne

Birgitte Kühne nämner ett antal bra saker som har startats. Svaret på hennes fråga är emellertid nej, ledarsidan försökte inte vara ironisk.

Ett antal artiklar i tidningen under februari har beskrivit hur kommunen arbetat för olika EU-projekt. Ledarredaktionen befarar att mycket av det arbetet kan komma att fungera som ett slags ersättning för vardagseffektiviseringen. Och det är denna – som präglar all kommunens verksamhet – mer än projektpengar utifrån som kan ge resultat.

I grundfrågan utgår Kühne från att politiker ska ha som mål att antalet invånare i deras kommuner bör bli fler. Här tillåter sig tidningen att utså tvivel, och undrar om det faktiskt blir bättre för människor i en kommun bara för att invånarna blir fler. Det är ju människorna som bär ett värde, inte kommuninstitutionen i sig.

Pol red

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.