Annons

Förnyelse ger inte bättre beslut

Ledare • Publicerad 13 mars 2005

Kommunfullmäktige i Nybro ska förnya sig. Politikerna vill visa att de inte är en samling kostymklädda tristnissar som fattar trista beslut under trista former.

Man har redan möblerat om i fullmäktigesalen där ledamöterna numera sitter mitt emot varandra - oppositionen på en sida och majoriteten på den andra. På det sättet ska medborgarna lättare begripa var politikerna hör hemma.

Annons

Nybroborna ska också få möjlighet att lägga medborgarförslag som ska beredas i samma ordning som andra förslag.

Det är bara att önska politikerna i Nybro lycka till i deras strävanden att nå ut bland människorna. Men förändringar av fullmäktiges arbetsformer är - även om de i och för sig är utmärkta - bara kosmetika.

Det grundläggande problemet rår de inte på. Problemet är nämligen inte formerna utan det faktum att politiken kommit att omfatta alltför mycket. Människors hela tillvaro är begränsad av politiska beslut och det individuella handlingsutrymmet blir alltmer begränsat i takt med att skatterna höjs och politiken expanderar.

Att göra något åt detta, exempelvis genom att sänka skatten, och öka valfriheten vore en angelägnare åtgärd för Nybros kommunalpolitiker än att möblera om i fullmäktigesalen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons