GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förloraren kan ändå bli vinnaren

Socialdemokraterna SPD ser ut att bli största parti i Tyskland, fast med en mycket liten marginal. Men partiet blev störst genom att efterlikna den kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel. Och väljarna avgjorde inte regeringsfrågan.
Ledare • Publicerad 26 september 2021 • Uppdaterad 27 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Kristdemokratiska unionen gör sitt sämsta val i förbundsrepubliken historia. Men paradoxalt nog ser Socialdemokraterna SPD ut att bli största parti sedan dess ledare gjort allt i sin makt för att framstå som en Angela Merkel 2.0.

Förbundskansler Angela Merkel  samtalar med kristdemokraternas förbundskanslerkandidat Armin Laschet, efter ett val där unionen backar rejält.
Förbundskansler Angela Merkel samtalar med kristdemokraternas förbundskanslerkandidat Armin Laschet, efter ett val där unionen backar rejält.
Foto: Martin Meissner

SPD-ledaren Olaf Scholz från det traditionella röda Hamburg tillhör också mittfåran eller till och med högerdelen i sitt eget parti. Att han kallats för Scholzomaten - att han framstår som en automat - vittnar om att han inte personifierar drömmen om stora systemskiften, varken inrikes eller utrikes.

Därför är det förenklat att tala om någon vänstervind över Tyskland och att se valutgången som en parallell till den röda vinsten i Norge för två veckor sedan. Det socialdemokratiska SPD får enligt prognosen 26 procent medan den kristdemokratiska unionen ser ut att få 24. Marginalen är minimal och besvikelsen var stor hos SPD som tagit ut storsegern i förskott. Trots oppositionsfördelen blev valet ingen succé.

Sakfrågorna har lyst med sin frånvaro i en presidentliknande personfixerad valrörelse. Miljöpartiets framgångar ska också ses mot bakgrund av de gröna i Tyskland mer betraktas som ett vågmästarparti tänkbart att också ingå i en av kristdemokraterna ledd regering.

”Skiftet på största parti-tronen var inte oväntat, även om den kristdemokratiska unionen av CDU och CSU så sent som i våras låg på normala nivåer, med ett väljarstöd över 30 procent.”

Skiftet på största parti-tronen var inte oväntat, även om den kristdemokratiska unionen av CDU och CSU så sent som i våras låg på normala nivåer, med ett väljarstöd över 30 procent. Unionen återhämtade sig på slutet, från rent katastrofala siffror, men spurten räckte inte för att nå förstaplatsen.

Efter 16 år vid makten kommer en tillbakagång inte som någon överraskning för Europas bärande parti, de tyska kristdemokraterna. Merkel är också den första sittande tyska förbundskansler som själv inte återkandiderar. Och många tror att den kristdemokratiska unionen blivit största parti om Merkel åter kandiderat.

Bedömningen att De gröna var huvudmotståndaren och inte SPD framstår i backspegeln som ett stort misstag. Välfärdsfrågor väger fortfarande tyngst hos väljarna, i Tyskland som i Sverige.

Samtidigt väntar nu ett närmast existentiellt arbete om CDU/CSU:s själ. I framgång efterlyser ingen ideologiska debatter eller något politiskt förnyelsearbete. Koalitionsregerandet med SPD har också påverkat bilden av CDU på samma sätt som det varit en svår huvudvärk för SPD.

Martin Tunström på plats i Berlin.
Martin Tunström på plats i Berlin.

Men nu väntar en dragkamp om vad Kristdemokraternas dna är. Extremhögerns AFD drar i väljare i öst, även om partiet inte nådde någon framgång i detta val. Mittenväljare som vunnits av Merkel visade sig kunna rösta på SPD och städernas universitetslärare och bankdirektörer på liberala FDP som gick fram något. Ett tydligt fokus på skattesänkningar och reformer belönades av väljarna.

Det är också en signal. Politik handlar mest om krishantering, men måste också inkludera reformer.

Att bli största parti är ingen garanti för att bli det regeringsbildande. I ett allt mer fragmentiserat politiskt landskap där inget parti har mer än 26 procent ser Tyskland för första gången ut att få en trepartiregering.

Nu väntar svåra förhandlingar där liberalerna och de gröna kan avgöra om Tyskland kommer att styras av en ”Jamaicakoalition” ledd av CDU eller en ”trafikljuskoalition” ledd av SPD. Kungamakarna avgör förbundsrepublikens politiska framtid.

I Sverige tog den senaste regeringsbildningen 134 dagar. Den lär gå snabbare i ett land som beskrivs som Sverige, fast för vuxna.

Är Merkel kvar som expeditionskansler den 18 december blir hon den kansler som suttit längst i förbundsrepublikens historia.

Frågan är om ”Mutti” då inte ångrar att hon valde att inte kandidera för ytterligare en period.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.