Förljugen propaganda

Ledare • Publicerad 13 mars 2006

På ledaravdelningen här bredvid finner läsaren med jämna mellanrum en annons om kollektivavtal från LO. Den finns inte bara här, utan ligger på samma plats i alla webbvyer.

Texten försöker skapa ett slags trygghetsstämning kring tanken på kollektivavtal. Det är en tanke som inte stämmer med verkligheten. Det sätt som kollektivavtal pressas på de allra flesta på svensk arbetsmarknad har givit utrymme för utslagning, diskriminering och protektionism.

Det mest flagranta aktuella fallet är det i Vaxholm, där Byggnads tvingade ut lettiska byggarbetare i arbetslöshet, trots att deras fack hade gällande avtal med den lettiska arbetsgivaren.

Det ska självklart finnas avtalsfrihet i ett civiliserat land, det vill säga att arbetstagare ska få sluta sig samman och förhandla med arbetsgivare. Men lika grundläggande är friheten att stå utanför en arbetsmarknadsorganisation och dess avtal och själv göra upp med sin motpart om de villkor som ska gälla.

LO:s annonskampanj är faktiskt egentligen bara ett utslag av svensk gruppegoism och löneprotektionism. Det vore trist om annonsen här bredvid lurade någon att gå i LO:s framtidsfälla.

Pol red

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.