GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förhastat av M om hemabort

Förslaget riskerar att lägga ytterligare bördor på kvinnan.
Ledare • Publicerad 2 mars 2021 • Uppdaterad 3 mars 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Vem står upp för de kvinnor som hetsas till abort av sina närstående?
Vem står upp för de kvinnor som hetsas till abort av sina närstående?Foto: Gorm, Kallestad

Det tog inte lång tid efter det av Fria Moderata Studentförbundet lanserade förslaget om medicinska aborter i hemmet rullade ut i januari, innan bollen plockades upp av Moderaterna. Under helgen gick partiet ut i Aftonbladet och meddelade att man vill se en reform av den svenska abortlagstiftningen.

Debattartiklarna innehåller flera av de vanliga, fina kodorden. Modernisering, självbestämmande, valfrihet. Det låter onekligen som något odelat positivt. Och för all del: att den svenska abortlagstiftningen både lett till att utplåna de farliga illegala aborterna, såväl som att den möjliggjort en utväg ur social och ekonomisk knipa för många kvinnor torde väl förnekas av få.

Men hos samtliga debattörer tycks det saknas en blick för de större sociala sammanhangen, och det bjuds på förvånansvärt lite reflektion över eventuella negativa följder av hemaborter. Att inte ta sådan hänsyn i en så pass komplex fråga skulle kunna kallas för ansvarslöst.

Inte minst kan man fråga sig om detta inte ytterligare kommer spä på förekomsten av fall där män medelst påtryckningar förmår sina respektive att mot sin vilja genomföra en abort. Det rimmar illa med den svenska inställningen att kvinnan är bäst lämpad att själv ta beslut om sin graviditet.

Det hela beskrevs träffande av ledarskribenten Susanna Birgersson i Bulletin, bara några dagar innan Moderaterna gick ut med reformförslagen: Det presenteras som en reform för att befria kvinnor, med leder till att förstärka patriarkala strukturer. För många män finns ett intresse av att abort ska vara så lättillgängligt som möjligt.

Det hela är en komplex fråga som kräver eftertanke. Att låtsas som något annat fördummar samtalet och undergräver möjligheten för konstruktiva lösningar. Men när förslag presenteras om att privatpersoner ska kunna köpa ut piller över disken på apoteket för att genomföra aborter hemma så bagatelliseras ingreppet. Ungefär som om det rörde sig om huvudvärk eller allergi.

Man kan fråga sig vad syftet egentligen är med att nu gå ut med dessa förslag.

Det är svårt att inte läsa Moderaternas förslag mot bakgrund av det tidigare brunsmetandet i den politiska debatten. Bland många borgerliga finns en rädsla för att de rödgröna i den kommande valrörelsen återigen ska försöka sammankoppla oppositionen med abortlagarna i Polen eller dylikt. Abortfrågan har blivit en schibbolet. Vems sida står du på – abortens eller populismens?

Men oron för att den svenska abortlagstiftningen skulle komma att uppluckras är obefogad. Den är så pass är grundmurad, och betraktas av de flesta som en självklarhet. Att denna reform skulle behövas för att hejda något slags populistiskt inspirerad abortkritisk våg, vilket Läkarförbundets ansvarige för familjeplanering Helena Kopp Kallner insinuerar i ett uttalande till SR, är snarare i sig en tanke som bär drag av alarmistisk populism.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.