Företag + akademi = dynamik
Äntligen! Regionförbundet satsar 2,6 miljoner kronor på kontakter mellan Linnéuniversitetet och företagen i länet.
Dt är en bra början. Fortsättningen avgörs av viljan att nå resultat. Pengarna är bara smörjmedel.
Ambitionen måste bli tydligt strategisk och inte försvinna bland allt annat som universitetet och regionförbundet anser viktigt. Det behövs en utpekad, ständigt synlig eldsjäl, som inte är två herrars tjänare utan gör samarbetet till något eget, sitt eget.
Handelshögskolan i Jönköping startade med ambitionen att vara internationell och lokal, men inget däremellan. Företagen i Jönköpings län betraktade från början högskolan som sin egen, blev faddrar, öppnade dörren för examensarbeten och levererade fabrikernas vardagliga undervisningsmaterial. Idén om att inte vara något mittemellan, lite lagom, har lockat studenter från stora delar av världen.
När det statliga tillväxtverket Vinnova utsåg Mälarområdet till den svenska Robotdalen klev Eskilstuna fram och utropade sig till huvudstad. Förtreten var stor i Västerås, som betraktade sig som självklar innehavare av denna rang. Mälardalens högskola i Västerås inledde ett samarbete med verkstadsföretagen i trakten. En student skickades ut för att ta reda på varför så få hade robotar i produktionen. Företaget Solö i Strängnäs svarade på frågan genom att skaffa en svetsrobot och anställa studenten som produktionschef. Det dröjde inte länge förrän Solö expanderade genom att köpa ett annat företag.
Vindeln är ett tredje lärorikt exemplet på formeln företag + akademi = dynamik. I det lilla samhället Vindeln fyra-fem mil från Umeå har ett kluster av företag som tillhör de världsledande i branschen skogsmaskiner. Företaget Indexator skaffade en egen docent inom ämnet konstruktionsmaterial. På det avancerade laboratoriet i Västerbottenskogen började man testa hållfastheten i skogsmaskinernas mest utsatta delar. Docenten har ibland fått sällskap av kolleger från Umeå universitet som har kommit till Vindeln för att stämma av sitt projekt IFOR. Bokstäverna står för Intelligenta Fordon Off Road. Nästa generation skogsmaskiner ska bli förarlösa.
Dessa tre exempel visar att akademikerna mår bra av att komma ut till produktionens verklighet, i de projekt där de vill komma snabbt fram till användbara resultat. De måste vara roligare att forska, om någon därute bryr sig. Och omvänt behöver många småföretag besök av nya kunskapsbärare. Äntligen har aktörerna i Kalmar län insett detta.