Förbjudna sommarjobb?

Ledare • Publicerad 10 mars 2006

En av följderna om regeringens så kallade heltidsreform genomförs är att säsongsarbetstillfällena försvinner. De kan ju också sägas vara ett slags deltider, även om deltiden räknas i månader i stället för i timmar eller procent.

Man kan tänka sig hur det skulle slå mot vårt län och mot alla dem som varje sommar jobbar i turist-, restaurang- eller besöksbranscherna. Och vad ett sådant förbud skulle betyda för jordbruket, med dess årstidsvillkor.

Och sist men inte minst: för många är sommarjobben en väg in till arbetsmarknaden. Jobbet leder till praktiska kunskaper och till kontakter, till mognare studieval och till erfarenhet.

Tydligen betraktas sådant som negativt av regeringen. Frågan är hur den arbetslöse unge ser på det, där han eller hon står framför sommarserveringen. Medan köerna slingrar sig i brist på servicepersonal.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.