GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förändring är möjlig

Årets riksdagsval är historiskt med dess fokus på energi samt lag och ordning, samtidigt som flera kriser skakar landet. Ett borgerligt maktskifte skulle ha betydelse.
Ledare • Publicerad 9 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) skulle Sverige få en ny start.
Med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) skulle Sverige få en ny start.Foto: Mats Andersson/TT

I ett av de mest kända slagorden från en valrörelse – det amerikanska presidentvalet 1992 – fångade en rådgivare till presidentkandidaten Bill Clinton i några få ord in vad som stod på spel: ”Det är ekonomin, dumbom.” Clinton vann som bekant också mot den sittande presidenten, George H. W. Bush.

Maktskiftesval präglas ofta av några enskilda huvudfrågor. Så var det när Alliansen vann sitt första riksdagsval 2006, då valet kretsade kring jobben och arbetslöshet, och man lyckades bryta ett långvarigt socialdemokratiskt regeringsinnehav. Så var det också när Alliansen sen förlorade regeringsmakten 2014, då sjukvård, skola och välfärdsfrågor fick ett stort uppsving.

Invandring, energi och brottsbekämpning hamnade samtliga ganska långt ned på listan över väljarnas viktigaste frågor de gångerna. I år ser det helt annorlunda ut. Samtliga har hamnat högt upp på både väljarnas agendor. För första gången någonsin är brottsligheten den högst rankade valfrågan – och det gäller såväl män som kvinnor, både i städer och på landsbygd. Bland yngre väljare är det istället invandringsfrågan som toppar.

Om det av och till har suckats både bland väljare och ”tyckare” över att valrörelsen bara handlar om kärnkraft samt lag och ordning – en i sig inte orimlig poäng – så vittnar det förhållandet samtidigt om att även detta val har blivit ett sådant tydligt val som kretsar kring ett par laddade frågor.

”Det finns något som står på spel när Sverige står mitt i en perfekt storm av gängvåld, krig i närområdet, energikris, prisökningar och allvarliga integrationsutmaningar.”

Att de frågor som dominerar årets valrörelse också är sådana som den moderatledda oppositionen har högt förtroende för talar för att detta enligt opinionsmätningarna mycket jämna val egentligen borde gynna den moderatledda oppositionen.

I detta val där det också finns två tydliga alternativ kommer det också att spela roll vilken sida som faktiskt vinner. Det finns något som står på spel när Sverige står mitt i en perfekt storm av gängvåld, krig i närområdet, energikris, prisökningar och allvarliga integrationsutmaningar. Socialdemokraterna har varken under Stefan Löfven (S) eller Magdalena Andersson (S) lyckats hantera läget.

En seger för de rödgröna, understödda av Centerpartiet, kommer innebära mer av samma vara. Den senaste mandatperioden sätts på repeat med handlingsförlamning, underväldigande reformer, starka interna motsättningar och politisk turbulens.

Ett maktskifte där Moderaterna, Kristdemokraterna, och Liberalerna tar över skulle i stället innebära möjligheter. Även om en sådan regering ledd av Ulf Kristersson (M) skulle behöva sverigedemokratiskt stöd, skulle regeringen bestå av majoriteten av den gamla Alliansen, med partier som är trygga i sina borgerliga värderingar. En sådan enad konstellation bäddar för handlingskraft och förändring på riktigt. En chans för något nytt – eller rättare sagt normalitet. Förändring är möjlig.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.