Flygbidrag, nej tack

Miljöpartisten och Kalmarpolitikern Jonas Löhnn är en flitig debattör.
Ledare • Publicerad 9 mars 2010

Nu sätter han strålkastarljuset på ekonomin för Kalmars flygplats. Snart kommer den att äta bättre kommunikationssätt ur huset, menar han i en debattartikel på tisdagen.

Kalmar kommun övertog en gång flygplatsen för att staten inte ville driva den. Detta var naturligtvis ett tydligt tecken på att ekonomin inte bedömdes som stabil.

Barometern och Oskarshamns-Tidningen kritiserade stadigt de kommunala bidragen till den gamla flygplatsen i Hultsfred. Där sker nu annan, lönsammare verksamhet än linjetrafik. Bra.

Inte heller Kalmar flygplats bör få skattebidrag. Och det är naturligtvis tvivelaktigt att andra kommunala bolag skulle subventionera flygplatsen genom interna koncernbidrag.

Argumentet att flyget är mindre viktigt för Kalmar bara för att flygplatsen kanske inte lönar sig håller inte. Orsaken till problemen är ju inte att det är dumt att flyga, utan att de som bor i Kalmartrakten är för få. Med en befolkning på säg 120 000 skulle flygplatsen inte ha några problem alls.

Flyg och tåg vänder sig också till skilda typer av resenärer. Det går att dagpendla till Stockholm med tåg. Men det är onekligen enklare med flyg. I fallet Köpenhamn/Kastrup finns konkurrens, det medges.

Flyget är viktigt för Kalmars framtid. Det bevaras och utvecklas bäst genom en allmänpolitik som gör det billigare att flyga, sänker de skatter som belastar flygandet och i allmänhet uppmuntrar rörlighet och resande.

Säga vad man vill om miljöpartiets politik, just de idealen främjas inte särskilt väl av denna. Resande, rörlighet och kontakter är sådant som skulle ta verklig stryk om partiet fick inflytande på regeringspolitiken.

Det är något att tänka på när vi röstar i höstens riksdagsval. Hur isolerat från omvärlden vill vi att Kalmar län ska vara?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.