GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fjällnära skog förvaltas redan

Arbetet för att lösa in femhundratusen hektar skog inleddes igår. Miljöminister Per Bolund meddelade på en pressträff att man i budgeten för 2022 föreslår att drygt två miljarder kronor skall gå till att börja köpa in den fjällnära skog som regeringen tagit sikte på. Den ägs och brukas just nu av olika privata aktörer däribland många privatpersoner.
Ledare • Publicerad tisdag 06:00
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Arbetet för att tvångsinlösa femhundratusen hektar skog inleddes igår. Miljöminister Per Bolund meddelade på en pressträff att man i budgeten för 2022 föreslår att drygt två miljarder kronor skall gå till att börja köpa in den fjällnära skog som regeringen tagit sikte på. Den ägs och brukas just nu av olika privata aktörer däribland många privatpersoner.

Anledningen till att man avser lösa in markerna är att miljön är unik, särskilt utifrån ett europeisk perspektiv. Det är bara Skandinavien som den sortens skog, och i EU är det bara Sverige som har hand om Skanderna. Andra EU-länder har rimligen också unika naturvärden som de behöver ta ansvar för. Problemet med regeringens lösning är förstås att någon redan tar hand om den fjällnära skogen, nämligen skogsbrukarna.

Staten tar över.
Staten tar över.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är i de flesta fall skogsbruk som skapar biotoper och värden i skogarna. Andelen urskog i Sverige är mycket låg. Även gammal storskog är ett resultat av människors medvetna arbete.

Exproprieringen beräknas kosta uppemot fjorton miljoner kronor totalt. Det är en enorm satsning, men när miljöministern presenterar den är det tillsammans med ett märkligt fokus på naturturism. De två miljarderna till tvångsinlösningarna kombineras med femtio miljoner kronor till Friluftsfrämjandet och det hela presenteras under devisen en ”levande landsbygd med naturturism”.

Det är uppenbart att två världar kolliderar. Turism har visat sig vara en skör näring, och den är dessutom beroende av infrastruktur och närvaro som kommer med mer grundläggande näringar. De olika extra-gigg som blommar upp under turismsäsongen kräver att någon bor och verkar på landsbygden på heltid. Skogsbruket är ett unikt effektivt sätt att skapa sådana förutsättningar. Det är försvagande att underminera en primär näring för att skjuta till småpengar till en sekundär.

Det finns mycket att vinna på att som enskild tänka nytt och bruka sin gård för turism istället för att förlita sig på att leverera trä och massa. Men för att man skall kunna göra det måste man som sagt ha en gård till att börja med. Besöksentreprenörer som använder allemansrätten för sin verksamhet tar på sig ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett hållbart sätt.

”Många som njuter av våra nationalparker tänker inte på att de är just parker, omhändertagna av människan.”

Många som njuter av våra nationalparker tänker inte på att de är just parker, omhändertagna av människan. Naturen är det man vill åt. Men tillgången till naturen bygger på människors hårda arbete med att sköta stigar och fjällstationer. Man måste vara ärlig med att det handlar om en paus från medmänniskornas mer krävande sidor och inte från mänskligheten i sin helhet.

Här hittar man också Per Bolunds svaghet. Han talar om naturupplevelser och vildmark för att vinna bifall hos personer med ensidig koppling till miljöerna. Samtidigt är han helt på det klara med att människan har naturen i sin hand, den råkar bara vara i fel händer, nämligen enskilda skogsbrukares.

Det småskaliga ägandet skapar engagemang –många har anledning att bry sig om området. Det är ingen avancerad drivkraft, men den är effektiv och en av anledningarna till att skogarna är så fina som de är.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.