Fem kronors kommunalskatt?

Ledare • Publicerad 25 november 2003

Kollegan Östra Småland fortsätter att slåss för det kommunala utjämningssystemet som en bidragsekonomins egen don Quixote. Det måste vara svårt för skribenten att i vår tidning läsa måndagens inlägg av partikamraten Anne-Marie Lindgren. Ett utjämningssystem som bara orsakar inbördeskrig och splittring kan vi inte ha, menar hon, lika litet som ineffektiva landsting.

Anders Jonsson gav i lördagens Svenska Dagblad en bild av en trolig utveckling. En statskommunal enhetsskatt ersätter landstingskatten och större delen av kommunalskatten. Kommuner tar ut 5-6 kronor för det de själva får kvar att bestämma om. Staten fördelar över landet för sådant som sjukvård, skola och äldreomsorg. Pengarna kanske till och med blir medborgarcheckar utan att ta omvägen över kommunerna.

Själva verksamheten (skolor, vårdmottagningar eller äldreboenden) kan drivas på skilda sätt av olika människor. Betalning sker i proportion till hur många som utnyttjar dem. Kommunerna har dock det yttersta ansvaret för att de olika servicesektorerna fungerar. Lite kommer det att bli som dagens kollektivtrafik, med en huvudman för regionen men med många bussbolag.

Anders Jonsson berör inte de mer partipolitiska infallsvinklarna. En del menar nog att en enhetlig statsskatt skulle sopa undan allt vad regionalt självstyre heter.

Men man ska då hålla i minnet att friheten att välja å andra sidan skulle öka enormt för enskilda människor, och för dem som jobbar i det som i dag är kommunal sektor.

Blir det Göran Persson som genomför den svenska motsvarigheten till Margaret Thatchers kommunreformer?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.