Annons

”Felaktig beskrivning av min kritik mot Dalarna”

Ledarsidans beskrivning av mitt uttalande om att Region Kalmar län kan överta Dalarnas andel av Modernas vaccin är felaktigt, skriver regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
Ledare • Publicerad 16 januari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).Foto: SUVAD MRKONJIC

Barometern-OT:s beskrivning av mitt uttalande om att Region Kalmar län kan överta Dalarnas andel av Modernas vaccin är felaktigt. Det är varken sarkastiskt eller anmärkningsvärt. Snarare är det beklagligt att Moderaterna i Region Dalarna försöker göra partipolitik av vaccineringen och skrämma befolkningen genom att antyda att vaccinet inte skulle vara säkert eftersom Modernas vaccin inte omfattas av den svenska läkemedelsförsäkringen. Regeringen har tidigt (11/12) deklarerat att detta inte har någon praktisk betydelse eftersom staten ändå kommer att ersätta för eventuella biverkningar.

Modernas vaccin är dessutom godkänt både av europeiska läkemedelsmyndigheter och svenska. Det är därför Moderaterna i Region Dalarna som förtjänar kritik för deras illa underbyggda utspel som endast hade till syfte att missräkna regeringen. Min linje är glasklar: vill Moderaterna i Region Dalarna inte använda Modernas vaccindoser kan de skicka doserna vidare till andra regioner. Vi har viljan och kapaciteten att ta över doserna och se till att de snabbt kommer till användning. För mig är det viktigast att värna liv och hälsa genom att snabbast möjligt vaccinera befolkningen.

Annons

Angelica Katsanidou (S)

Regionstyrelsens ordförande

Svar: I Region Dalarna tycks professionen avgöra om ett vaccin är lämpligt om det finns försäkringsskydd. Det är märkligt att regionstyrelsens ordförande i Kalmar politiserar denna fråga.

Ledarredaktionen

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons