GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fel fokus i skyddet av dricksvatten

Samhället har genom att snöa in på fel saker missat de riktiga farorna för dricksvattnet.
Ledare • Publicerad 18 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Runt fyra miljoner svenskars dricksvatten kommer hamna över det nya gränsvärdet.
Runt fyra miljoner svenskars dricksvatten kommer hamna över det nya gränsvärdet.Foto: CHRISTINE OLSSON

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, publicerade i slutet av förra året nya TWI-värden för PFAS om 4,4 nanogram per kilo kroppsvikt. TWI är tolererbart veckointag, och PFAS är samlingsnamnet på poly- och perfluorerade alkylsubstanser som inte finns naturligt. Det finns knappt 900 000 olika PFAS och de används bland annat i brandsläckningsskum, möbler, stekpannor, kläder, förpackningar och skidvalla.

Livsmedelsverket planerar nu att följa EFSA och sänka det svenska gränsvärdet för PFAS i dricksvatten från 90 nanogram per liter till fyra nanogram per liter för fyra olika PFAS. Nämligen PFOA, PFNA, PFHxS och PFOS. En radikal sänkning som innebär att runt fyra miljoner svenskars dricksvatten kommer över det nya gränsvärdet. Livsmedelsverket poängterar dock att dricksvattnet inte blir farligt bara för att det ligger över det nya gränsvärdet, samt att utsättas för de mängder som finns i svenskt dricksvatten inte innebär några akuta hälsorisker.

Även om det nya gränsvärdet som Livsmedelsverket menar mer är ett politiskt styrmedel för att framöver minska mängden PFAS i dricksvattnet är sänkningen så pass stor att det går att ifrågasätta om antingen det nya eller det gamla gränsvärdet inte är helt korrekt satt. Vilket inte hade varit förvånande. Redan 2003 kritiserade EU Sverige för att vi inte klarade av att skydda vattnet mot de riktiga farorna. EU kritiserade samtidigt Sverige för att det vattenskydd man faktiskt företog inte var rättssäkert. I synnerhet inte för de lantbrukare som drabbades av restriktioner.

”Sverige förefaller alltså genom ett alltför stort fokus på lantbrukets växtskyddsmedel bommat de riktiga farorna”

Sverige förefaller alltså genom ett alltför stort fokus på lantbrukets växtskyddsmedel bommat de riktiga farorna. Vi vet att PFAS är vanligt i vattnet. I europeiskt vatten är de efter koffein och myggmedlet DEET de mest förekommande substanserna. I Ronneby stämde 165 invånare kommunen efter att den levererat vatten med höga halter PFAS. Kommunen förlorade och dömdes att ersätta invånarna för kroppsskada.

Det går nästan inte en vecka utan att det i någon kommun kommer rekommendationer om att koka vattnet på grund av för höga bakteriehalter. De larm om bekämpningsmedel i vattnet som förekommer handlar nästan alltid om Diklobenil och Atrazin. Alltså Totex som inte använts i växtodling. Det är snarare kommunerna själva som kontaminerat vattnet i sina försök att hålla ogräset borta.

Lantbruket ska givetvis övervakas, inte minst när det gäller det lättrörliga Diflufenikan, men samhällets vana av att fokusera så hårt på lantbruket har gjort att vi bortsett från riktiga farorna. Alltså PFAS, kolibakterier och mest troligt även mikroplaster och läkemedelsrester. Vi har inte riktigt råd att behandla även dessa faror som vi gjort med PFAS. Alltså lång tid av valhänthet följd av drag i nödbromsen. Vi måste ha förmåga att titta på mer än en sak åt gången.

Per-Ola OlssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.