Farligt utpekande av familjen Wallenberg

Nättrollen tar sig an traditionen - dock med en rejäl dos judehat - att låta familjen Wallenberg förkroppsliga kapitalismen.
Ledare • Publicerad 14 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Häromdagen publicerade Knut och Alice Wallenbergs stiftelse årets anslag till svensk forskning. Den totala summan uppgår till 2,6 miljarder kronor för år 2022. Det är pengar som ursprungligen kommer från utdelningar i bolag som Atlas Copco, Ericsson och SKF.

Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg skapar vinster som också går till svensk forskning.
Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg skapar vinster som också går till svensk forskning.Foto: Jessica Gow/TT

Wallenbergs makt ligger således i kontrollen av Investor genom stiftelser, inte genom egna pengar. När SSU talar om behovet av en Wallenbergskatt kan det vara värt att påminnas om att vinsterna återinvesteras i svensk forskning. Vänsterpartiet har under de senaste åren återkommande pekat ut familjen som symbol för det kapitalistiska systemet. Också det mindre lämpligt.

”När SSU talar om behovet av en Wallenbergskatt kan det vara värt att påminnas om att vinsterna återinvesteras i svensk forskning.”

Denna retorik - uppskruvad dock oräkneliga varv - återfinns också hos trollen på nätet som via twittertrådar förmedlar en ny myt om staten och kapitalet i samma båt. Författaren Ola Larsmo uppmärksammar i en intressant text i DN hur lögner sprids om att familjen Wallenberg ägde tyska Förintelseläger - och att nazismen backades upp av svensk socialdemokrati.

Kritiken om dolda sammanslutningar och familjer som påstås styra världen rymmer nästan alltid en rejäl dos antisemitism eller hat mot frimurare. Även här visar Larsmo kommer orden om ”falskjudarna Wallenberg” in i resonemanget. Därför, gör som Larsmo: Säg emot. Låt ljuset knäcka trollen.

Och varför inte påminna om att Wallenbergstiftelsen är Sveriges största privata forskningsfinansiär istället för att låta familjen förkroppsliga ägande och kapitalism.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.