GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fängsla Kalmars sexköpare

Strängare straff än dagsböter bör komma i fråga för de sexköpare som kan kopplas till den misstänkta människohandelshärva som bland annat har koppling till Kalmar.
Sexköparna som möjliggör människohandel i Kalmar kan straffas hårdare än normalt av Uppsala tingsrätt.
Sexköparna som möjliggör människohandel i Kalmar kan straffas hårdare än normalt av Uppsala tingsrätt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

På en central adress på Kvarnholmen hyrde de misstänkta människohandlarna en lägenhet åt prostituerade. Polisen i Uppsala har framgångsrikt nystat upp härvan, vilket Smålandsposten uppmärksammat, och nu åtalas två rumänska män för människohandel och grovt koppleri ungefär ett år efter det att polisen slog till mot ligan.

Även de tre utsatta kvinnorna är från Rumänien. En av männen åkte runt i 16 olika städer med den ena kvinnan, medan den andre misstänkte mannen hade två kvinnor med sig. Och en av de åtalade misstänks också ha hotat att döda målsäganden för att skrämma och behålla kontrollen över henne. Merparten av pengarna som intjänades behöll männen.

Det finns all anledning för åklagarna att yrka på strängare straff än dagsböter för de män som köpt sexuella tjänster av de prostituerade kvinnorna. Hovrätten för Västra Sverige fann nämligen 2007 att köp av sexuella tjänster som förmedlats genom organiserad prostitution är en försvårande omständighet. Då dömdes sexköparna till villkorlig dom.

Sedan dess har straffmaximum för sexköp också höjts till ett år fängelse. I förarbetena till lagen nämns att omständigheter som talar för en skärpning av straffet är om säljaren är utländsk och befinner sig på okänd plats och om det finns kopplingar till människohandel eller organiserad brottslighet.

Legaliseringsvännerna som RFSL brukar invända att andra lagar än sexköpslagen står till buds för att komma åt koppleri och människohandel. Men de som köpt sex i Kalmars centrum har aktivt bidragit till organiserad människohandel. Efterfrågan på sexuella tjänster är själva förutsättningen för att människosmugglarna inriktar sig på den svenska marknaden. Och i dess kölvatten följer hot om våld eller våld. Kriminaliseringen av sexköp är således ett viktigt verktyg för att minska efterfrågan och motverka etableringen av sexhandelsligor i Sverige. Ska lagen fungera preventivt krävs dock att straffen står i proportion till gärningarna. Ett fängelsestraff kan utifrån dessa grunder te sig motiverat i detta fall.

Sexköparnas advokater kan dock dra nytta av den allmänna debatten när de ska försvara de misstänkta i rättssalen. (Om straffet är böter och brottet erkänns kan processen också avslutas med att åklagaren skriver ut ett strafföreläggande).

Var de misstänkta verkligen medvetna om att kvinnorna var i en utsatt situation? I fråga om tiggeriet på gator och torg tonades länge uppgifter om organiserad människohandel ned. Tiggarna förklarades vara här på frivillig grund. Uppgifterna om tvång och trafficking jämfördes med myter och rena råttan i pizzan-historier. Verkligheten visade sig många gånger vara en annan. Efter det att polisen i Växjö 2017 sprängde den stora människohandelsligan förändrades debattläget.

Med tanke på den i debatten allmänna inställningen att människohandeln när det gäller tiggeri var en bluff kan det analogt hävdas utifrån sexköparnas perspektiv att det saknades anledning att anta att de prostituerade ”EU-migranterna” arbetade under tvång. Den tidigare så enögda tiggeridebatten kan därmed skada offren för människohandel och försvåra helt rimliga straffskärpningar för dem som köpt sexuella tjänster. Det kan inte vara rimligt att den som aktivt finansierar människohandel straffas med några ynka dagsböter.

Läs mer