Annons

Familjen är den verkliga politiska skiljelinjen

Inför hotet mot dagmamman gör de tidigare allianspartierna gemensam sak och står upp för människors frihet.
Ledare • Publicerad 28 oktober 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Dagmamman räddad tills vidare.
Dagmamman räddad tills vidare.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Etableringsstoppet för pedagogisk omsorg, i folkmun kallad dagmamma, ser ut att stöta på patrull i riksdagen. Inför att remisstiden gick ut i måndags rapporterade Sveriges Radio att en majoritet av partierna motsätter sig förslaget. Det möjliggörs av att Liberalerna och Centerpartiet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna värnar föräldrars rätt att bestämma över sina barns uppväxt.

När förslaget presenterades i början av sommaren var utredaren Linda Eskilsson öppen med att det långsiktiga målet är att helt fasa ut pedagogisk omsorg. Eskilsson, som är miljöpartistisk kommunpolitiker i Uppsala, motiverade det med att alla barn ska få lika möjligheter att förbereda sig inför skolan.

Annons

Enligt utredningen kan inte dagmammor garantera samma kvalitet i omsorgsarbetet som förskolor, och därför är de olämpliga. Resonemanget förs i ljuset av att förskolan på senare år har närmat sig skolväsendet. Men förskola passar inte för alla barn eller familjer.

För vissa barn är det väldigt jobbigt med stora grupper. Då är familjedaghem att föredra för föräldrar som inte kan stanna hemma, även om barngrupperna i förskolan skulle minska något. På orter där det är långt till närmaste förskola kan pedagogisk omsorg vara nödvändig för att vardagspusslet ska gå ihop.

Därtill är det som dagmamman Ewa Rabén säger i Sveriges Radio, vissa föräldrar tycker faktiskt att barnen ska få en friare uppväxt. Det har de rätt att tycka och som barnens föräldrar bör det förbli deras beslut.

Att Liberalerna och Centerpartiet nu står upp för familjers frihet blottlägger en av politikens viktigaste skiljelinjer. Borgerlighetens självklara utgångspunkt är att människor har förmågan och rätten att själva ta hand om sig och sin familj. Medan den politiska vänstern inte ens betror föräldrar med uppgiften att uppfostra sina barn.

Regeringen har åter avskaffat vårdnadsbidraget för de föräldrar som föredrar att ta hand om barnen hemma. Den har även föreslagit etableringsstopp för konfessionella skolor. I augusti föreslog dess jämlikhetskommission att förskolan ska bli obligatorisk från tre års ålder. Och under riksdagens allmänna motionstid i år var det fullt tänkbart för elva socialdemokrater att gå steget längre och sätta gränsen ytterligare ett år tidigare.

När Centerpartiet och Liberalerna inte är bundna av sitt budgetavtal med regeringen kan agera efter sina grundprinciper. Frågan om dagmammans vara eller icke-vara visar åter att samarbetet med regeringen knappast bygger på en gemensam grund.

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons