Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Familjefientligt av SD om barnbidrag

Flerbarnstillägget är betydelsefullt för svenska familjer. Att avskaffa det vore allt annat än konservativt.
Sverige behöver bebisar.
Sverige behöver bebisar.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sverigedemokraterna presenterar numera gärna sig själva i en konservativ fernissa. Men något av det mest centrala i en traditionell livssyn är familjen – liksom värnandet av densamma är en grundbult i den konservativa politiska ideologin.

Och det blir tydligt att det fortfarande är nationalism och populism, snarare än konservatism, som är den bärande tanken hos Sverigedemokraterna när man läser partiledaren Jimmie Åkessons och partiets ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedts utspel i onsdagens Expressen om avskaffat flerbarnstillägg – något som skulle slå just mot Sveriges barnfamiljer.

I deras debattartikel presenteras det som en migrationspolitisk åtgärd för att öka integrationen. Den bärande tesen är att invandrarmödrar förleds att stanna hemma och leva på bidrag i stället för att arbeta, på grund av de utökade barnbidrag som ges till flerbarnsfamiljer.

Genom att slopa dessa barnbidrag vill man alltså nödga hemmamammorna till att söka sig ut på arbetsmarknaden. I stället för flerbarnstillägg vill partiet se ett skatteavdrag, som ska ges till föräldrar som arbetar, går på a-kassa, eller har föräldrapenning.

Familjer är inte en börda för samhället, utan en av dess starkaste stöttepelare.

Tankegångar om minskade bidrag, ökade incitament, liksom varningarna för familjelivet som en "fälla” för kvinnor låter dock mer som nyliberalt respektive socialdemokratiskt tankegods.

En del förknippar flerbarnstillägget med invandrarfamiljer – den bilden tål att ifrågasättas. Även om det i och för sig numera främst är invandrarfamiljer som står för de stora familjerna i Sverige, så är storfamiljen inte utdöd bland inhemska svenskar – inte minst i vissa kyrkliga familjer, såsom laestadianerna i norra Sverige, eller för den delen flera av landets katolska familjer. Även om de tillhör religiösa minoriteter, så vore det fel att kalla dem för ointegrerade. De har valt att lösa sin familjesituation på ett för dem passande sätt, vilket inte samhället bör stigmatisera.

Till yttermera visso kan man fråga sig hur samhällsekonomiskt genomtänkt detta förslag egentligen är. I Sverige minskar nativiteten. Men fler barn behövs för att kunna bära upp den ekonomiska börda som en allt större, åldrande befolkning innebär. Något som ej går att lösa med blott högre invandring och fler enkla jobb. Barnafödandet måste öka. De som faktiskt föder barn – och i allra högsta grad stora familjer – ger ett gediget tillskott till det framtida Sverige, och bidrar till samhällets själva fortlevnad.

Uppfostringen av barn sker för de flesta i den period av livet då lönen är som lägst. När lönen väl tagit till sig är barnen utflugna. Barnbidragen till familjerna kan i mångt och mycket ses som att barnfamiljerna lever på skatten från deras framtida inkomst. De är inte en börda för samhället, utan en av dess starkaste stöttepelare.

Eller som det uttrycktes på 1890-talet av riksdagsledamoten tillika Missionsförbundets första ordförande, E J Ekman: Familjen är statens grundval.

Läs mer