Annons

Martin Tunström: Fälld av provpopulism

Viljan att sätta dit regeringen försvagar också den högre utbildningens självständighet.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 september 2020
Martin Tunström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Trots universitetens och experternas synpunkter valde till slut regeringen att fatta beslut om att låta en samordnare planera för ett högskoleprov i både höst och i vår. Efter det meddelade generaldirektören Karin Röding för Universitet- och högskolerådet att hon avgår.

Svårt att genomföra säkert.
Svårt att genomföra säkert.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Oppositionen har drivit alltför stark oppositionspolitik i detta fall. Som om kritik är ett självändamål. I detta fall är risken stor att just personer som är sjuka ändå väljer att genomföra provet och därmed riskerar att sprida smittan vidare. Det finns många anledningar att kritisera regeringens högskolepolitik. Men det finns ingen anledning att blunda för de svårigheter som ligger i att ordna säkra lokaler och provövervakare.

Annons

Med tanke på att oppositionen också kritiserar regeringens Coronapolitik framstår ställningstagandet för provet som ett självmål. Varför anses inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer i just detta fall vara av någon betydelse?

Generaldirektören säger också att konflikten om högskoleprovet är en utlösande faktor för avgången. Relationen till politiken har varit ”ansträngd” länge.

Det sätter in frågan om högskoleprovet i en större kontext som gäller politikens inställning till lärosätenas autonomi. Även om detta är en organisationsfråga finns dimensionen också här. Man lyssnar inte på högskolesektorn i en fråga om antagning och man styr sektorn som man styr vilka myndigheter som helst. Det visar hur lågt värderad frågan om den högre utbildningens autonomi är.

En annan fråga som Konstitutionsutskottet borde utreda är om en samordnare konstitutionellt kan överordnas en självständig myndighet, när den inte är tillräckligt politiskt följsam? Myndigheten där Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson är vice ordförande har ju inte brutit i sin lojalitetsplikt till regeringen utan förmedlat en ståndpunkt till regeringen.

Vad gjorde förresten ministern för högre utbildning Mathilda Ernkrans (S) under onsdagen?

Jo hon läxade upp rektorerna för att de inte nått de av regeringen fastlagda jämställdhetsmålen gällande könsfördelningen av professorer.

Annons
Annons
Annons
Annons