Annons

Fabricerat om vaccinfabriker

Förhoppningen på att en statlig svensk vaccinfabrik hade varit lösningen är milt uttryckt överdriven.
Ledare • Publicerad 17 mars 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När Coronavirusets spridning tog fart för ett år såg det mörkt ut på vaccinfronten. Ett nytt vaccin, talades det om, brukar ta tio år att utveckla. Möjligen skulle en påskyndad process denna gång kunna kortas till dryga tre år.

En svensk vaccinfabrik hade inte klarat att utveckla ett vaccin mot covid-19.
En svensk vaccinfabrik hade inte klarat att utveckla ett vaccin mot covid-19.Foto: Johan Nilsson/TT

Undrens tid är dock inte förbi. Nu finns nya vaccin mot covid-19 som inte kan jämföras med de vaccin som framtagits mot influensor. Läkemedelsindustrin, eller snarare industrierna, visade sin styrka och presenterade vaccin efter bara några månader. Miraklet var ett faktum.

Annons

Den komplexa processen är något att beakta när det från två olika håll nu reses krav på att Sverige ska bygga upp en egen vaccintillverkning på grund av exportförbud och protektionism som just nu försvårar den globala kampen mot viruset.

Det pekas allt oftare irriterat på att ett förslag till en svensk vaccinfabrik fick tummen ned av regeringen Reinfeldt under dess tidiga första mandatperiod.

På denna punkt förenas intressant nog Vänsterpartiet med sin skepsis mot internationella marknadslösningar med Sverigedemokraternas vurm för unilaterala nationella lösningar. Båda partierna vill nu se att Sverige ska bli självförsörjande när det gäller vaccin.

Som ett svagt eko av de profetior om den stora statens återkomst som hördes under pandemins första månader. Men som faktiskt sedan klingat av.

Och Reinfeldt-regeringens avslag av fabriksidén skedde i överensstämmelse med experternas råd. Teknologierna ansågs inte vara robusta och framtidssäkra. Frågan kan för övrigt också ställas om en fabrik anpassad efter traditionella influensavaccin skulle kunna producera exempelvis det syntetiska vaccin mot covid-19 som den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer framställt. Att en svensk statlig vaccinationsfabrik skulle kunna ta fram ett nytt eget vaccin mot en pandemi är det få som tror på. Just betydelsen av konkurrens mellan läkemedelsjättar har varit avgörande för framtagandet av vaccinen. Stora etablerade tillverkare har misslyckats medan en ny som Moderna slagit igenom internationellt.

Det nya är ändå trots allt skiftet i motiven. Länge hade läkemedelsindustrin ett oförtjänt dåligt rykte. När bolagen tar fram vaccin på rekordtid och som Astra Zeneca inte gör någon vinst på kampen mot pandemin lär branschen komma att åtnjuta högre popularitetssiffror. Det är svårt att hävda marknadsmisslyckanden i analysen av vaccinframställningen.

Nu är det inte någon påstådd industriell problematik utan frånvaron av internationellt fungerade marknader och bristen på politisk samordning som får vänsterpartister och Sverigedemokrater att plädera för statligt ägda fabriker.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons