Få röster ger oklart resultat
Ja, svarade 60 procent.
Men det var endast 28 procent av Ljungbyborna som röstade. Folkomröstningen blev en klent mått på folkviljan. Få brydde sig. Av de få var ganska många emot.
2009 röstade Borgholm och Mörbylånga om en sammanslagning av de båda kommunerna till en enda Ölandskommun. Borgholm sade ja. Mörbylånga sade nej. I båda kommunerna röstade säkert många med hjärnan och andra med hjärtat. Slutresultatet lägger sannolikt en död hand över frågan i många år framåt.
Nils-Erik Schmidt föreslår i ett brev till Opinion att Kalmarborna ska rösta om Linnéuniversitets framtida placering. Hans alternativ är antingen Fredriksskans och Ölandshamnen eller Brofästet.
Det ser bra ut på pappret. Det är en tilltalande tanke att Kalmarborna får ge sin direktdemokratiska syn på denna fråga av stor betydelse för stadens utveckling. Om många invånare känner att saken går utanför partipolitiken bör den rådgivande kommunala folkomröstningen användas.
Men detta utomparlamentariska förfaringssätt är, som Barometern-OT påpekat, förenat med komplikationer.
Universitetets framtidsplaner är bara till en del en kommunal angelägenhet och till största delen en fråga som måste avgöras av rektor Hwang. Han har det yttersta ansvaret för verksamhetens kvalitet.
För det andra rymmer Nils-Erik Schmidts förslag till valsedel inte ett möjligt tredje alternativ, nämligen att universitetet blir kvar i sina nuvarande lokaler.
För det tredje visar exemplet Ljungby att resultatet kan bli svårtolkat vid ett lågt valdeltagande. En majoritet i den rådgivande omröstningen kan vara en minoritet i opinionen. Ansvariga politiker och ansvarige Hwang har fått ett råd som de har moralisk skyldighet att respektera.
Det är med andra ord inget fel på kommunala folkomröstningar. Men de bör hanteras varsamt. Förväntningarna slår lätt över i besvikelse eller missnöje.
UW