EU:s budgetkaos

Ledare • Publicerad 6 december 2005

Låt oss tänka oss att Sveriges statsbudget skulle avgöras genom att alla svenska landstingsstyrelseordförande skulle bli eniga. Förutom de geografiska dispyterna (exempelvis dragkamp mellan Botniabanan och E 22) skulle förhandlingarna påverkas av att vissa landsting var borgerliga medan andra hade vänstermajoritet.

Tror någon att Sverige skulle få en fungerande budget?

Men just så är det i EU. För närvarande är det Storbritannien som ska bringa reda i kaos och dispyter mellan franska bönder, grekiska vinodlare och central- och östeuropeiska nyföretagare.

Och som väntat rullar krisen på.

I Sverige låt vi i stället statens budget beslutas av en riksdag, sammansatt av partier som tar hänsyn till politiska helhetsperspektiv, inte till geografiska särkrav. Visserligen är budgetmanglingen en pärs, men den fungerar.

Inom EU finns ett parlament som är demokratiskt representativt. I det finns fungerande partigrupper som inte grundas på nationalitet. Det naturliga rådet till EU är och förblir därför att lägga om budgetarbetet, och flytta makten över det från medlemsländernas regeringar till EU-parlamentet.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.