GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Europavision att värna

EU-samarbetet är större än taxonomi och kvoterade bolagsstyrelser.
Ledare • Publicerad 13 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det går att tala om ett intressant historiskt skifte i svensk opinion. För första gången är är väljare som står klart till vänster mer positiva till EU och till det svenska medlemskapet än högerväljarna, utifrån egen definierad ideologisk uppfattning.

En naturlig gemenskap.
En naturlig gemenskap.Foto: Henrik Montgomery/TT

Siffrorna bör ta med en liten nypa salt. Studerar man på hur synen på EU hos partisympatisörerna fördelar sig är moderater mer positiva än socialdemokrater. Stödet är starkare hos liberaler än miljöpartister. Det är SD-väljare som definierar sig som ”höger” som ligger bakom skiftet,

Utvecklingen förtjänar ändå att analyseras. Det var en svensk borgerlighet företrädd av kosmopolitiska moderater och folkpartister, många kristdemokrater och några centerpartister som med entusiasm arbetade för ett svenskt medlemskap. Socialdemokratin såg EU närmast som ett nödvändigt ont. Vänstern var emot det ”nyliberala samarbetet”. För de gröna var EU-motståndet närmast partiets väsen.

Nu ser det således annorlunda ut. Gröna och röda i Sverige välkomnar numera Brysselteknokratin som ett verktyg för att driva igenom regleringar i Sverige, medan ”högerväljare” med oro ser på utvecklingen.

Det finns en klar sakpolitisk grund för opinionsförändringen:

EU:s taxonomi stärker diffusa hållbarhetsmål och försvagar marknaden. Skogspolitiken formas av politiker som kommer från länder utan egna skogar. EU:s återhämtningsfonder anses gynna vanskötta och skuldsatta ekonomier. Och i veckan kom ett direktiv om bland annat kvoterade bolagsstyrelser som underminerar äganderätten och näringsfriheten.

”Här finns en riktning i samarbetet som ogillas av stora grupper traditionellt borgerliga väljare och som gillas av vänstern.”

Så blir Sverige på några punkter byråkratiskt, mindre marknadsliberalt och mindre självbestämmande på områden som få för inte så många år sedan bedömde skulle ligga inom EU:s kompetens. Här finns en riktning i samarbetet som ogillas av stora grupper traditionellt borgerliga väljare och som gillas av vänstern.

Borgerliga politiker gav vanligen bilden av att ett EU-medlemskap skulle förändra Sverige i en mer liberal riktning. Sverige skulle helt enkelt bli mer europeiskt och mindre socialdemokratiskt genom anslutningen. Nu ses ”kontinenten” i många frågor tvärtom som mer regulatorisk och centralistisk. Det öppnade för Breixt där Sverige gick miste om en nära allierad. Och det utnyttjades av en radikal nationalistisk populism i Central- och Östeuropa.

Socialdemokraterna hade en liknande partitaktisk strategi i ord som ”löntagarnas Europa”. EU skulle utgöra ett partipolitiskt verktyg i inrikespolitiken.

Men det unika och goda med det europeiska samarbetet är själva idén att suveräna stater släpper lite av sin suveränitet för att istället uppnår större gemensam styrka. EU undergräver därmed inte - om det fungerar som det är tänkt - medlemsstaterna. Samarbetet stärker dem. I möjligheten att agera mot uppvärmningen. I den globala konkurrensen. I relationen med antagonistiska stater som Ryssland. Det är denna Europavision som ska värnas och hedras. Och som inte får drunkna i taxonomins träsk.

I

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.