Annons

Ett val mellan förändring och stiltje

Sverige behöver förändring som man kan tro på.
Ledare • Publicerad 7 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Centern skulle ha större möjligheter att få igenom liberal politik tillsammans med den moderatledda oppositionen.
Centern skulle ha större möjligheter att få igenom liberal politik tillsammans med den moderatledda oppositionen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att Annie Lööf (C) sagt att hon ser Magdalena Andersson (S) som en bättre statsministerkandidat än Ulf Kristersson (M) var inte förvånande, men vemodigt. Fjärran är valrörelsen 2018, då ”Kristersson Lööf” stod tryckt på kampanjande partisters tröjor.

Enligt uppgifter till DN är kontakterna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet nu så täta att Socialdemokraterna för dialog med Centerns partiledning om flera av sina politiska beslut. Lööfs breda mitten-projekt har blivit en vänster-mitten-konstellation, som kommer att vara beroende inte bara av Miljöpartiet utan även av Vänsterpartiet.

”Vad som först torgfördes som agendan för nästa regering visade sig på det konkreta planet primärt handla om att man vill införa allmän förskola från två års ålder.”
Annons

Ett sådant regeringsunderlag kommer med stor sannolikhet föra en urvattnad och tvehågsen politik, präglad av små antiklimaktiska reformer. Lööfs pressträff under onsdagen var en försmak av vad som komma kan. Vad som först torgfördes som agendan för nästa regering visade sig på det konkreta planet primärt handla om att man vill införa allmän förskola från två års ålder.

Efter flera kriser och två turbulenta mandatperioder av rödgrön röra behövs gedigen förändring. ”En borgerlig regering med borgerliga partier”, med Kristerssons ord. Och, kan tilläggas, med borgerlig politik.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons