Annons

Ett ungerskt farväl

Att ungerska Fidesz nu lämnar den kristdemokratiska europaparlamentariska partigruppen EPP blev till slut oundvikligt.
Ledare • Publicerad 3 mars 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Orbán får nu ej längre röra om i grytan - för EPP:s del.
Orbán får nu ej längre röra om i grytan - för EPP:s del.Foto: John Thys

Frågan om Fidesz medlemskap i EU-parlamentets största partigrupp, till vilken både Moderaterna och Kristdemokraterna hör, har varit utdragen. Men nu är det hela över. EPP beslutade under onsdagen att revidera stadgarna, för att underlätta möjligheten att utesluta medlemspartier. Med udden tydligt riktad mot Fidesz.

Snabbare än man hinner stava till gulasch kom så ett brev signerat Fidesz långvarige partiledare Viktor Orbán. Partiet lämnar på egen begäran EPP. Så var sagan all.

Annons

Därmed undanröjs en av de tidigare vanliga anklagelserna från januaripartierna mot Moderaterna och Kristdemokraterna; att de sitter i samma båt som den liberala demokratins undergrävare.

En orättvis anklagelse med tanke på att båda partierna just har varit drivande i frågan om att suspendera Fidesz. Även om det förvisso tog ett tag innan moderpartierna tog efter de till en början mer pådrivande rösterna inom ungdoms- och studentförbund.

Däremot har tidigare flera viktiga systerpartier på kontinenten, som de tyska kristdemokraterna, länge stretat emot. Och, det bör sägas, inte utan förståeliga skäl. Det har funnits en vilja att med dialog åtminstone bromsa Fidesz utveckling genom ha kvar dem i den större europeiska familjen i EPP.

Det finns en betydande risk att Fidesz nu i stället utvecklas i än mer auktoritär riktning och tyr sig mer till Ryssland. En förändring som i sådana fall kommer påverka den säkerhetspolitiska balansen i hela EU och Europa, liksom Nato.

Frågan är också hur det politiska läget i EU-parlamentet nu förändras. Fidesz utgjorde ett av de största partierna i EPP, i synnerhet efter att brittiska Tories lämnade. Dels försvagas nu EPP:s egen förmåga i EU-parlamentet, dels är frågan vilka krafter Fidesz kommer att stödja i stället. Till saken hör att dess parlamentariker i hög grad har varit lojala mot EPP:s mer moderata linjer i Strasbourg och Bryssel.

Inom EPP, liksom de övriga partigrupperna, är det ofta högt i tak. En generös tolerans för skillnader måste finnas i ett samarbete som sträcker sig över hela Europa. Det kan innebära att svenskar får möta en för dem ovan kultur- och värdekonservatism. Men en röd linje passeras när man sprider konspirationsteorier och monterar ned liberala demokratiska institutioner.

En konservatism eller kristdemokrati utan respekt för den liberala demokratin blir, om uttrycket tillåts, lika fel som gulasch utan paprika. Det blev alltså ohållbart att ge Fidesz en fortsatt plats vid grytan.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons