unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Martin Tunström: Ett fängelse i tiden

Frågan om anstalternas lokalisering i Kalmar har varit knuten till regionalpolitik. Dock inte denna gång.
Fängelset har gjort sitt.
Fängelset har gjort sitt.
Foto: Mats Holmertz
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den nya stora anstalten ska alltså lokaliseras till Kalmar. Beslutet var inte överraskande. Kompetensens och personalen finns på plats. Fängelset är gammalt. Och med tanke på den tunga brottsligheten i södra Sverige är det i Götaland som fängelset måste byggas,

Denna gång är det således utifrån ett kriminalvårdsperspektiv som beslutet fattas. Märk väl att det var kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Martin Holmgren som fattar beslutet, medan justitieminister Morgan Johansson (S) passade på att presentera det på plats i Kalmar. Regeringens del i det hela är att godkänna ett hyreskontrakt mellan Kriminalvården statliga Specialfastigheter som lär bli hyresvärd.

Historiskt har andra bevekelsegrunder legat bakom lokaliseringen av fängelser i länet.

Under 1800-talet gällde modellen ett län ett fängelse. Men när Västervik ville bryts sig ur Kalmar län och redan hade börjat att bygga ett residens för landshövdingen fattades regeringen beslutet att lägga ett extra fängelse i länet. I Västervik.

Dessutom fick Västervik ett större sjukhus och staden blev basen i Kalmar läns norra landsting innan länets två landsting återförenades under 1970-talet.

Under statsminister Göran Perssons tid planerades ett nytt fängelse i Kalmar. Men efter nedläggningen av Electrolux i Västervik förlades satsningen där.

Fängelset fick för övrigt en privat hyresvärd under minst sagt skakiga år på Kriminalvårdsstyrelsen, präglade bland annat av korruption. En konflikt mellan hyresvärden och myndigheten ledde för något år sedan fram till en tvist i Kalmar tingsrätt om hyran. Den slutade med förlikning mellan parterna.

Sverige behöver fler fängelser och inte minst en organisation med mindre anstalter som underlättar splittringen av kriminella gäng. Och att lokaliseringsfrågan avgörs av kriminalvårdsperspektiv istället för regionala maktspel är i vart fall en mycket god början på det nya fängelsets historia.