GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ensamhet är ett samhällsproblem

Pandemin har synliggjort och satt frågan om den utbredda ofrivilliga ensamheten högre upp på agendan.
Ledare • Publicerad 21 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Den ofrivilliga ensamheten skapar psykisk och fysisk ohälsa.
Den ofrivilliga ensamheten skapar psykisk och fysisk ohälsa.Foto: Jessica Gow

De senaste åren har uttrycket social distansering fått en konkret betydelse i människors liv. Pandemins restriktioner, och den isolering de medfört, har för de flesta varit ett undantagstillstånd. Men, för långt ifrån alla är den sociala distanseringen undantag utan vardag, dag efter dag. Den ofrivilliga ensamheten är utbredd i Sverige, störst är den bland äldre människor men finns även i andra åldersgrupper.

Ibland utmålas Sverige som ett land med en kultur som skapar en exceptionellt utbredd ensamhet. Då kan det vara viktigt att påminna sig om att liknande problem finns i hela Europa, något som EU:s European Social Survey visat. Bilden av det aparta Sverige stämmer således inte riktigt. Ett land som ligger i framkant vad gäller att adressera och kartlägga den ofrivilliga ensamheten är Storbritannien.

Detta och många andra aspekter av den ofrivilliga ensamheten lyfts fram i rapporten Ensamhetens karta. Rapporten är framtagen av den politiskt obundna Ensamhetskommissionen, som bildades år 2021 och vars mål är att kartlägga och motverka ensamheten i Sverige. Ordförande för Ensamhetskommissionen är publicisten Amelia Adamo och i styrelsen återfinns bland andra SPF Seniorernas Eva Eriksson och läkaren och professorn Ingmar Skoog. Sponsring ges av bland andra välfärdsteknikföretag.

”Välfärdstekniken kan inte tillgodose behoven av närhet och tröst.”

Ofrivillig ensamhet är inte enbart en fråga om själslig och andlig ohälsa, utan utgör även en risk för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, demens och ökad fysisk smärta. Det är en femtedel av Sveriges äldre som upplever ofrivillig ensamhet. De saknar ett socialt sammanhang, någon att ringa och har ingen regelbunden mänsklig kontakt.

Den mänskliga nöden synliggörs bland annat i det faktum att en procent av alla samtal som går via de äldres larm handlar om ensamhet. En procent kan låta lite, men på en månad är det 3000 samtal, det vill säga 125 dagligen. Svenska kyrkans Jourhavande präst tar via 112 emot närmare 80 000 samtal per år, under pandemin upp emot 100 000 telefonsamtal. Det blir 350 till 400 samtal per natt och många av dem handlar om ensamhet.

Äldres ensamhet orsakas även ett digitalt utanförskap. Det är viktigt att komma ihåg i såväl det politiska beslutsfattandet som i myndighetsutövning och annan verksamhet. Fler och fler krav på digital kompetens utesluter i praktiken en stor grupp människor. Det är inte demokratiskt och det är heller inte acceptabelt från människosynsperspektiv.

För att motverka och lindra ensamheten finns förslag på välfärdsteknik, förstås. Inom välfärdstekniken återfinns produkter som medicinrobotar och utökade möjligheter för digitala möten. Det är en viktig utveckling, men en mänsklig röst och en mänsklig hand är och förblir det grundläggande. Välfärdstekniken kan inte ersätta det eller tillgodose behoven av närhet och tröst. Inte heller kommer tekniken kunna förändra den människosyn som nedvärderar äldres erfarenheter och liv. Till syvende och sist kommer det an på varje människa att ta mer ansvar för sin nästa.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.