GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Energipolitiken behöver mångfald

Elkrisen är en dom över ett för snävt fokus på enskilda energislag.
Ledare • Publicerad 9 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Sol, vind och vatten väver drömmar – när allt fungerar som det ska.
Sol, vind och vatten väver drömmar – när allt fungerar som det ska.
Foto: Michael Sohn

Vintern står fortfarande för dörren, och elpriserna i Sverige – och Europa – bara fortsätter skena. Enligt prognoser från Vattenfall kan nivån på elpriserna i Sverige till vintern bli ”det dyraste någonsin”. I SE4, det södra elprissområde där Kalmar län ingår, har priserna stigit med 389 procent i år.

Tillståndet tidigare i år då det på grund av elbristen bland annat varnades för att dammsuga känns som en mild bris i jämförelse. Återigen kommer både vanliga privatpersoner och familjer såväl som företag och industrier, precis som borgerliga sedan länge varnat för, att bli lidande. Energikrisen är ett faktum.

Bland de rödgröna är det nu många som får äta upp sina ord. Så sent som förra året raljerade den miljöpartistiske riksdagsledamoten Lorentz Tovatt över Moderaternas varningar om riskerna för elbrist och höjd elpriser. Det rörde sig bara om överdriven ”krispanikskräck”.

Det kan ju påpekas att krismedvetenhet är – oavsett om det gäller försvar, pandemiberedskap, klimat- eller energipolitik – ett högst relevant perspektiv att ha med sig i politiken. Något inte minst en miljöpartist borde vara medveten om.

Den nuvarande energikrisen blottlägger en naivitet som funnits, inte bara i Sverige. Dels vad gäller möjligheten att i för hög grad förlita sig på dagens versioner av förnyelsebara men oförutsägbara energislag, och import från andra länder. Något som får direkta konsekvenser för hela samhället. Men också säkerhetspolitiskt – som i Tyskland, där man varit så måna om att lägga ned kärnkraften att man i stället satt sig i knät på Ryssland vars fossila gas måste istället måste förlita sig på.

”Nya satsningar på kärnkraft betyder inte att man därmed bör dumpa de förnyelsebara energislagen.”

Lärdomen är tydlig: Europas länder har varit för hastiga med att montera ned kärnkraftverk. Kärnkraften behövs ännu. Den är både förutsägbar, effektiv och befriar länder från energiberoendet av Ryssland.

Med tanke på den oerhörda utveckling som dessutom skett på kärnkraftsområdet vore det bara dumt att stå vid sidan av och låta utvecklingen springa förbi oss.

Men nya satsningar på kärnkraft betyder inte att man därmed bör dumpa de förnyelsebara energislagen. Såväl sol-, vind- och vattenkraften har sin roll att spela i den nödvändiga gröna omställningen – tillsammans med kärnkraften. Även på dessa områden sker ständigt teknologiska framsteg. Det vore klokt att låta samtliga ingå i den energipolitiska mixen; att lägga alla ägg i samma korg är sällan det bästa alternativet.

Energipolitiken är del av en komplex väg av relaterade frågor, och binder dessutom samman länder med varandra. Beslut som tas i ett land påverkar också andra. Det är en helhet som måste präglas av både långsiktighet och förutsägbarhet, liksom krismedvetenhet och säkerhetspolitisk hänsyn.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.