GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Energiministern fabulerar

Regeringen skyller elkrisen på faktorer bortom den egna kontrollen och duckar återkommande sitt ansvar.
Ledare • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var häpnadsväckande att höra energiminister Khashayar Farmanbar (S) lägga ut texten i en intervju i Sveriges Televisions Aktuellt (26/7). Ministern var egentligen där för att kommentera att EU:s energiministrar godkänt EU-kommissionens förslag om att medlemsländerna, på frivillig basis, uppmanas spara 15 procent av sin gas ifall Ryssland skulle välja att strypa eller stänga gasleveranserna. Och strypa leveranserna med 20 procent gjorde den ryska regimen direkt efter EU:s beslut.

Men, det var inte det enda Khashayar Farmanbar kommenterade, utan utsade – oemotsagd – även en rad felaktiga påståenden om såväl Sveriges situation som Europas. Den röda tråden i Farmanbars resonemang var att alla andra länder i Europa har det värre än Sverige och inget i elkrisens spår ligger inom S-regeringens ansvarsområde eller kontroll.

Energiministern hävdade exempelvis att andra länder i Europa går mot en vinter där det kan bli tal om sådan brist att det resulterar i att elen måste kopplas bort, vilket skulle påverka industrier och hushåll.

Detta påstår således en företrädare för S-regeringen kort efter att Svenska kraftnät meddelat att det kan bli nödvändigt med roterande bortkopplingar i elområde 4 i södra Sverige, där Kalmar ingår. Denna sida skrev nyligen om att elransonering därmed snart är verklighet i Sverige.

Regeringen har ansvar, men tar inte ansvar för elförsörjningen. Foto: Ali Lorestani / TT.
Regeringen har ansvar, men tar inte ansvar för elförsörjningen. Foto: Ali Lorestani / TT.Foto: Ali Lorestani/TT

Svenska kraftnät och andra experter har i åratal varnat för att Sverige inte klarar effektbalansen. Eleffektbristen är en verklighet. Den inträder när efterfrågan på el vid ett givet tillfälle är större än utbudet. Johnny Kellner, miljö- och energiexpert, har pekat på att den 28 februari 2018 var Sverige nära gränsen för vad elsystemet kan hantera i den kallaste timmen, men att detta tycks ha gått regeringen förbi.

”Vilka av de två förklaringarna som är allvarligast är svårt att avgöra: En energiminister som inte känner till detta eller en som vilseleder väljarna?”

Skälen till bristen är eftersatta stamnät, nedläggningen av fyra kärnkraftsreaktorer samt att alternativa energikällor, som vindkraft, inte levererar när kylan slår till.

Vilka av de två förklaringarna som är allvarligast är svårt att avgöra: En energiminister som inte känner till detta eller en som vilseleder väljarna?

Vilseledande är även när regeringen menar att det finns elöverskott i Sverige, för det är inte samma sak som att det finns el alla timmar på dygnet där elen behövs som mest.

Vidare hävdade energiminister Khashayar Farmanbar att Sverige har en fjärdedel av elpriset i jämförelse med andra europeiska länder och han nämnde särskilt Frankrike. Det stämmer inte. För det första är det komplext att jämföra elpriser och för det andra har inte Sverige låga priser jämfört med en rad andra länder. Vad är allvarligast, en energiminister som inte brytt sig om att kolla upp viktiga fakta eller en som lägger ut dimridåer för väljarna?

Regeringen har motverkat möjligheten till stabil och planerbar tillgång till el genom nedläggningen av de fyra kärnkraftsreaktorerna i Ringhals och Oskarshamn. Det är således mer än eleffektbristen som är Sveriges problem.

I Frankrike, däremot, – ett land som ministern flera gånger nämnde i intervjun – har man satsat på kärnkraft. Förvisso har förslag funnits om att minska kärnkraftsdriven elproduktion, men de franska politiska beslutsfattarna hörsammade experterna som målade upp det bristscenario som skulle följa med och dess påverkan på hushållen, industrin och därmed jobben. Istället för att avveckla, utvecklar man kärnkraften.

Så kan det vara, men så är det inte i Sverige. Där får istället väljarna sig till livs missvisande och rent felaktiga påståenden från regeringen. På bästa sändningstid i public service – och utan följdfrågor.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.