Annons

En vaccinvariant av kömiljarden

För att minska väntan på vaccin hämtas inspiration från en borgerlig framgångsreform – kömiljarden.
Ledare • Publicerad 24 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Främja snabb vaccinering.
Främja snabb vaccinering.Foto: Naina Helén Jåma

Då vintersolståndet nu passerats går vi mot ljusare tider, och inte bara vädermässigt. I tisdags meddelade Sveriges vaccinsamordnare, Rickard Bergström, i Aftonbladet att de första vaccindoserna kommer kunna användas redan i mellandagarna. I Svenska Dagbladet sa han vidare att alla riskgrupper bör kunna vara vaccinerade till mitten av april. Varefter alla vuxna svenskar kan vaccineras, vilket bör bli klart innan sommaren.

Bergström är ansvarig för Sveriges inköp av vaccin från den internationella marknaden. Hans besked innebär därför att vi kommer ha tillgång till rätt mängd doser. Vilket är glädjande i sig. Det räcker dock inte att vaccindoserna finns i landet, de måste också nå ut till medborgarna. Men även i det avseendet tycks framtiden ljus.

Annons

Samma dag intervjuades ordföranden i Sveriges kommuner och regioners, SKR, vårddelegation, Marie Morell (M), i Dagens Samhälle om vaccineringsplanerna. En synnerligen god nyhet är regioner kommer belönas för snabb vaccinering.

Folkhälsomyndigheten, som står för vaccinkostnaderna, har en särskild pott på 700 miljoner kronor. Pengarna kommer tilldelas regioner för att dels ha lyckats vaccinera minst 80 procent av alla invånare från 70 år till sista april. Dels ha lyckats vaccinera minst 70 procent av övriga vuxna innan 30 juni.

Potten uppgår förvisso inte riktigt till en miljard, men påminner ändå om en annan vårdreform: kömiljarden. Den infördes ursprungligen av Alliansregeringen för att belöna regioner som lyckades korta sina vårdköer. Trots vissa tecken på att återbesök och svårare, kroniska sjukdomar nedprioriterades, var den en klar framgång.

Tack vare kömiljarden blev sjukvårdköerna märkbart kortare. Att en liknande modell nu används för coronavaccineringen bör därför inge hopp. Det är också en påminnelse om att ekonomiska drivkrafter vanligen fungerar. Därför är det något märkligt att Socialdemokraterna och fortfarande är så negativa till kömiljarden.

Redan i sin första budget som statsminister lät Stefan Löfven (S) avskaffa den. Att den nu åter finns i uppdaterad form beror enbart på samarbetspartiernas krav i januariöverenskommelsen. Men inte ens då lämnas den i fred.

Trots att köerna växer då annan vård fått stå tillbaka under coronapandemin, har regeringen varit högst motvillig till att utöka kömiljarden. Dessutom har kraven på kortare köer tillfälligt tagits bort under pandemin. Visserligen en rimligt lättnad för regionerna, men frågan är hur tillfälligt undantaget kommer bli.

Att skyndsam vaccinering kommer främjas är en välkommen julklapp till hela det svenska samhället. Men särskilt till sjukvården. Nu får vi bara hoppas att regeringen i sitt nyårslöfte tar avstånd från gamla ovanor, exempelvis det reflexmässiga motståndet mot kömiljarden.

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons