Annons

En universitetsstad växer fram

Med universitetshuset kan Kalmar gå från att vara en stad med ett universitet till att bli mer av en universitetsstad.
Ledare • Publicerad 28 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett universitet är värt att märka ingen fastighet eller särskild plats utan en organisation.

Glädje trots regn.
Glädje trots regn.Foto: SUVAD MRKONJIC

Men det förmörkar inte glädjen när universitetskajen i Kalmar kunde invigas på fredagen - en ceremoni som försenats rejält på grund av pandemin.

Annons

Med universitetskajen kan Kalmar utvecklas från att ha varit en stad med högskola och universitet till att bli en universitetsstad.

Valet av lokaliseringen till hamnen har varit kontroversiellt och innebär målkonflikter med industriell verksamhet. Medan andra lärosäten förlagts utanför stadskärnorna och bildat något av isolerade öar arbetar i Kalmar emellertid istället studenter och forskare i centrum. Universitetet är något som är nära tillhands. Inte något man reser ut till. Det medför också att universitetet med dess mötesplatser i bibliotek och caféer kommer närmare alla medborgare.

”Till universitetens kärna hör historiskt utbildningar inom medicin, teologi och juridik.”

Till universitetens kärna hör historiskt utbildningar inom medicin, teologi och juridik. Och på invigningen meddelade också kommunstyrelsens ordförande, Johan Persson (S), att Kalmar kommun lägger 10 miljoner kronor i 10 år på en gemensam satsning med universitetet på en prestigefylld juristutbildning.

Den politiska beredningen av ärendet tycks ha varit kort och intensiv, vilket kan te sig något ironiskt när det handlar om just inrättandet av ett ämne som kan sägas betona beredning och kommunikation mellan parter.

Men den kommunala satsningen kan också ses i ljuset av de aldrig infriade löften om högre anslag som utfästes när Växjö universitet och Högskolan i Kalmar gick samman. Det har också bidragit till ökade krav på alternativ finansiering också från kommuner.

Och rent generellt gäller att i en universitetsstad värd namnet är också kommunen engagerad i lärosätets bästa.

Martin Tunström

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons