GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En tragedi för Sverige och för svensk tennis

Antisemitiska demonstrationer befaras när Sverige ska möta Israel i Davis Cup i september. Tennisförbundet väljer därför att lägga landskampen i Stockholm istället för i tennismetropolen Båstad.
Ledare • Publicerad 19 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det skulle vara upplagt för tennisfest under den skånska sensommaren den 13-14 september i Båstad där Sverige vanligen spelar Davis-Cup matcher under lämplig säsong.

Tennisförbundet befarar säkerhetsproblem när Sverige möter Israel i Davis Cup. Vid förra mötet utbröt våldsamma demonstrationer i Malmö.
Tennisförbundet befarar säkerhetsproblem när Sverige möter Israel i Davis Cup. Vid förra mötet utbröt våldsamma demonstrationer i Malmö.

Men när de fem matcherna avgörs i september är platsen inte den vackra kustorten på Bjärehalvön utan Östermalm i Stockholm. Förbundet motiverar det överraskande valet med att flera orter har undersökts utifrån ”sportsliga, arrangörsmässiga, ekonomiska och säkerhetsmässiga förutsättningar” och att valet denna gång föll på Stockholm.

Vilka sportsliga, arrangörsmässiga och ekonomiska skäl som talar till nationalarenans nackdel när matcherna mot Nederländerna och Schweiz spelas där under de senaste åren är svårt att förstå. Sportsligt sett talar valet utifrån ett blågult perspektiv solklart för Båstads grusbanor som passar de svenska baslinjespelarna, medan det hårdare underlaget i Kungliga Tennishallen är som gjort för hårdservande israeliska spelare.

Att det är säkerhetsskälen som avgjorde beslutet är bekräftat för Barometern. Tennisförbundet har skandalen i Malmö 2009 i färskt minne då gatorna skakades av kravaller och antisemistiska slagord skanderades. Autonoma aktivister underblåste den antisemitism och det Israelhat som unga förortsbor med band till Mellanöstern matats med. Matchen spelades inför tomma läktare och Malmös dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu (S) kritiserades mycket hårt för uttalanden om att matchen inte skulle spelas.

Tennisförbundet agerade korrekt då och riktade hårt kritik mot att Malmös kommunledning politiserade ett internationellt idrottsligt utbyte. Självfallet är det rätt att förbundet nu efter kontakter med myndigheter som polismyndigheterna sätter säkerheten för spelare och publik i främsta rummet. Kring tennisstadion i Skåneorten lever också minnena från de så kallade Båstadkravallerna som stoppade en Davis Cup-match mot Rhodesia 1968 och det misslyckade försöket att stoppa matchen mot Chile 1975.

Det är i vilket fall ett nationellt nederlag att antisemitiska strömningar är så starka att säkerheten inte kan garanteras i tennismetropolen. Matchen blir tyvärr inte en symbol för internationellt utbyte utan åter en påminnelse om hur Israelhat och antisemitism går hand i hand i vårt land.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.