En synd att slänga
2021 slängde svenska matbutiker 91 000 ton mat. En hel del av fullt rimliga skäl. Ingen ska ju behöva bli sjuk av gammal köttfärs. Men massor av matvaror hamnar i sopcontainrarna trots att de är fullt ätbara. Ofta rör det sig om färdigpackad frukt och grönsaker, där hela förpackningen får stryka med bara för att en produkt blivit missfärgad och mjuk.
Livsmedelsjättarna tycks på senare tid ha blivit medvetna om problemet. Olika initiativ för att minska svinnet har tagits på sina håll. Trots detta försvinner orimliga mängder frukt, bröd och mejeriprodukter årligen, helt i onödan.
Häromdagen kom Miljöpartiet med ett utspel om att butiker borde förbjudas att slänga fullt ätbar mat. Partiet inspireras av Frankrike, där sådan lagstiftning funnits på plats sedan 2016. Sedan dess har landet årligen räddat 46 000 ton livsmedel.
”Klimatfrågan kräver pragmatism.”
Bra mat bör inte slängas. Det torde alla, oavsett ideologisk etikett, vara överens om. Mp:s förslag borde därför anammas av fler partier. Klimatfrågan kräver pragmatism. Även motståndarlaget kan komma med klokskaper.