En svala gör ingen sommar

Ledare • Publicerad 1 mars 2006

Maria Carlshamre, före detta folkpartistisk EU-parlamentariker, har beslutat sig för att ställa upp i riksdagsvalet i höst – på FI:s valsedlar.

I höstas döndes hon för skattebrott. Partikamraterna i folkpartiet ville, redan innan hon var dömd, sätta en ”munkavle” på henne för att förhindra att hon uttalade sig i offentliga sammanhang. Det ville inte Carlshamre och stämningen mellan partiet och henne blev frostig.

Med den bakgrunden är det inte märkligt om Maria Carlshamre vill starta på ny kula bortom folkpartiet. Det är bara tråkigt att hon väljer att göra det vid sidan av vänsterpartiets före detta partiordförande Gudrun Schyman.

FI, däremot, är säkert glada över att få sällskap av Maria Carlshamre. FI har ju tidigare ifrågasatts som partiöverskridande nätverk, och på senare tid främst blivit en klubb för queer-teoretiker. Maria Carlshamre blir därför det borgerliga alias som FI letat med ljus och lykta efter.

Frågan är dock om fotbytet kan blåsa liv i FI:s valrörelse. Och om Maria Carlshamres namn räcker för att ge FI en tvärpolitisk nyans. Det är tveksamt. En svala gör ingen sommar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.