Annons

En strategi att slutförvara

Miljöpartiets starka kärnkraftsmotstånd kan faktiskt inte få rättfärdiga vad som helst.
Ledare • Publicerad 26 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Moderate riksdagsledamoten från Kalmar, Jan R Andersson, hade öppet mål när han företrädde partiet i onsdagens riksdagsdebatt om slutförvaret om det svenska kärnavfallet.

Snart är Clab fullt.
Snart är Clab fullt.Foto: Jimmy Larsson

Saken är ju den att mellanlagret i Oskarshamn håller på att bli fullt på grund av att besluten angående slutförvaringen dröjer. Verksamhetsutövarna, det vill säga ägarna av kärnkraftverken, och Svensk kärnbränslehantering SKB har återkommande uppmärksammat ministären på problematiken. Fattas inga beslut kan reaktorer tvingas att stänga ned och Sverige riskeras att drabbas av elbrist.

Annons

Debatten hölls efter att förutsättningarna för den svenska energiförsörjningen förändrats i grunden. Länge har kärnkraftens betydelse som fossilfri energikälla framhållits. Nu visar det sig att den gröna omställningen kräver enormt ökad effekt. Norrland som exporterar el till södra befolkningstäta Sverige efterfrågar mer kraft till fossilfri produktion av stål och nya industrier.

Även Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson som ju har bakgrund inom kärnkraftsindustrin pressade miljöminister Per Bolund.

Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) hade en svårare roll. Oskarshamn är ju inte bara en kärnkraftskommun utan också en industrikommun. Och socialdemokratiska industrikommunföreträdare har hamnat i kläm när partiet ställt sig bakom en avveckling av kärnkraften. Laila Naraghi har också profilerat sig som en vän av fossilfri kärnkraft.

Men debatten fick med Naraghis inlägg en ny principiell vändning.

”Oskarshamnsledamoten pekade på det osynliga kontrakt mellan stat och kommun som gällt i alla kärntekniska frågor.”

Oskarshamnsledamoten pekade på det osynliga kontrakt mellan stat och kommun som gällt i alla kärntekniska frågor. Det är på väg att brytas när mellanlagret omvandlas till något av ett slutförvar i strid med alla tidigare beslut. Samtidigt sitter kommunen med Svarte Petter – det lokala områdesansvaret.

Till bilden hör enligt Naraghi att Oskarshamns kommun har svårt att få svar från regeringskansliet. Informell dialog har omvandlats till formaliserad brevskrivning. Inte ens då kommer svaren. Dialogen är borta.

Naraghi anklagade i debatten också Miljöpartiets Maria Gardfjell för att i ett öppet möte hävda att det ”är Oskarshamns kommuns fel om kärnkraften stänger”.

”Jag måste också säga att det vore anmärkningsvärt om det är en regering med några som kallar sig ett miljöparti som därmed blir den första som kör över ett lokalsamhälle på detta sätt”, sade Naraghi.

Från det resonemanget till Jan R Anderssons retoriska fråga om regeringen söker stänga av kärnkraften bakvägen genom att inte sätta igång slutförvaret är steget inte långt.

Debatten landade i ett tillkännagivande till regeringen om att ”skyndsamt vida åtgärder”.

Slutförvarsfrågan har hittills vittnat om bristande ansvar för landets nationella energiförsörjning, under ett ”klimatnödläge”. Den har vittnat om hur principen att stat och kommun tillsammans går i armkrok när det gäller kärntekniska beslut havererar. Återstår nu att se hur regeringen ser på uppmaningen från de folkvalda att agera.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons